Opvolging Realisatie Bestuursakkoord

Eind 2016 stelde Antwerpen ORBA (Opvolging Realisatie Bestuursakkoord Antwerpen) voor aan de collega’s centrumsteden. ORBA is een registratie-en rapporteringsinstrument dat een organisatie in staat stelt om de realisatiegraad van hun doelstellingen en de bijdrage vanuit de reguliere werking op te volgen. Voor alle centrumsteden die dat wensen wordt onderzocht of een ORBA (Opvolging Realisatie BestuursAkkoord) kan ontwikkeld worden naar analogie van het Antwerps instrument.

2021

De werkgroep ORBA vergaderde in 2021 acht keer. Waar de focus de afgelopen jaren lag op de opstart en implementatie van ORBA in de stedelijke organisatie verschoof de focus van de werkgroep in 2021 naar projectmatig werken en rapporteren. Steden startten met de invoer van projecten in de projectplanningstool en met het inpassen van de tool in de werking van de stad. Ze zoeken daarbij een middenweg tussen het high-level overzicht van projecten in de projectplanningstool en zeer gedetailleerde projectopvolging in gespecialiseerde projecttools. Tijdens de vergaderingen van de werkgroep werden inspirerende praktijken gedeeld en werd dieper werd ingegaan op de aanpak in een aantal steden.
Tegelijk gingen steden aan de slag met het bouwen van rapporten en dashboards gebaseerd op, of gebruik makend van, informatie uit ORBA. Ook hierover werd op elke vergadering informatie uitgewisseld en worden praktijken gedeeld. Daarnaast werd in een aantal afzonderlijke kennissessies kennis gedeeld over het bouwen van rapporten in Power BI.
Om de gegevens uit ORBA eenvoudiger toegankelijk te maken voor rapportage werd in 2021 ook een API gebouwd. Via deze API zijn actuele gegevens uit ORBA eenduidig ontsloten en snel inzetbaar in rapportages.
ORBA wekte intussen ook de interesse van andere lokale besturen. Via het traject "ORBA voor lokale besturen" wordt ORBA nu ook voor deze besturen ter beschikking gesteld. 

Je vindt hier een overzicht van de werkzaamheden van de werkgroep ORBA in 2021.

2020

Na de opstart in 2019 werd 2020 het jaar van de implementatie van ORBA in de organisatie. 9 centrumsteden en 1 zorgbedrijf gingen samen aan de slag met ORBA. Er werden opleidingen georganiseerd, er werd gewerkt aan het opstellen van indicatoren en steden gingen aan de slag met de projectplanningstool ter ondersteuning van het projectmatig werken. 
De deelnemers delen middelen, inzet en kennis, wat resulteerde in een reeks handleidingen, opleidingen, instructievideo’s die gebruikt kunnen worden door alle participanten.
ORBA wekte ook de interesse van andere lokale besturen. In het traject “ORBA voor lokale besturen” onderzocht het Kenniscentrum de mogelijkheden om ORBA ook voor deze besturen ter beschikking te stellen.
 
Je vindt hier een overzicht van de werkzaamheden van de werkgroep ORBA in 2020.

2019

Na een haalbaarheidsonderzoek in 2018 werd in 2019 een gezamenlijk ontwikkeltraject ingezet. In mei 2019 werd in pilootstad Mechelen een eerste versie van ORBA centrumsteden opgeleverd. Kort daarna kregen 7 andere steden en een OCMW hun eigen versie. In het najaar werd samengewerkt aan het werkklaar maken tegen 1 januari 2020 van ORBA op basis van de meerjarenplanning 2020-2025. 

Je vindt hier een overzicht van de werkzaamheden van de werkgroep in 2019.

2018

Het Kenniscentrum onderzocht samen met geïnteresseerde steden of en hoe deze tool ook in andere steden zijn nut kan bewijzen. Om daar inzicht in te krijgen werd een haalbaarheidsstudie uitgeschreven waarin de elementen hosting, onderhoud en systeemkoppelingen en een raming kostprijs aan bod kwamen. 5 oktober en 9 november konden geïnteresseerde steden onder begeleiding van de stad Antwerpen oefenen met ORBA en 12 november presenteerde Cronos de resultaten van de haalbaarheidsstudie aan de werkgroep ORBA. Tijdens de werkgroep van 19 december werd met de werkgroep een plan van aanpak afgesproken voor de implementatie bij geïnteresseerde steden in 2019.

Je vindt hier de haalbaarheidsstudie en hier het implementatieplan.

2017

Op maandag 4 december 2017 werden de mogelijkheden van ORBA aan de managementteams van geïnteresseerde steden toegelicht.

Je vindt hier de presentatie.