Werkgroep O(mgeving) B(eleid) M(anagement) informatie

2021

De werkgroep OBMi die in 2015 op initiatief van het secretarissenoverleg centrumsteden van start ging, vergaderde in 2021 zes keer, de verder uitbouw van de stad in cijfers websites met omgevingsdata liep daarbij als rode draad door de werkzaamheden.

Elke stad ontwikkelt een eigen databank maar het ontwikkelingstraject wordt gezamenlijk doorlopen, wat dit project voor de centrumsteden meteen ook tot een proces van capacity building maakt. Vele handen maken lichter werk is ook in dit project aan de orde. Zwaartepunt lag dit jaar bij het gezamenlijk verwerken en publiceren van survey- en registerdata uit de stadsmonitor en het bouwen van bijbehorende dynamische rapporten. Daarnaast werd ingezet op het gezamenlijk ontwerpen van dashboards, ontsluiten van nieuwe datasets en het bouwen van thematische rapporten.

Je vindt hier een overzicht van de werkzaamheden van de werkgroep in 2021.

2020

De werkgroep OBMi vergaderde in 2020 vier keer. Er werd ook dit jaar sterk ingezet op de implementatie van het omgevingsrapportage instrument Swing. Er werd samen werk gemaakt van de verdere uitbouw van deze websites en de achterliggende databank met omgevingsinformatie. Er ging daarbij veel aandacht naar het bouwen van overzichtelijke dashboards en het gezamenlijk uitwerken van uitgebreide rapporten. 

Je vindt hier een overzicht van de werkzaamheden van de werkgroep in 2020.

2019

De werkgroep OBMi vergaderde in 2019 zes keer. Ook nu stond de verdere uitbouw van de stad in cijfers websites met omgevingsdata centraal in de werkzaamheden. Elke stad ontwikkelt een eigen databank maar het ontwikkelingstraject wordt gezamenlijk doorlopen, wat dit project voor de centrumsteden meteen ook tot een proces van capacity building maakt. Er werd ingezet op het gezamenlijk ontwerpen van dashboards, ontsluiten van nieuwe datasets en het bouwen van thematische rapporten. 

Je vindt hier een overzicht van de werkzaamheden van de werkgroep in 2019.

2018

De werkgroep OBMi vergaderde ook in 2018 acht keer. Vele handen maken lichter werk is ook in dit project aan de orde. De stad Antwerpen nam de integratie van de survey – data uit de stadsmonitor voor haar rekening en de stad Gent ontwikkelde een format voor rapporten en steekkaarten. Bij het thematisch vertalen van die format neemt telkens een andere stad het voortouw. Sinds 15 oktober staan alle stad-in-cijfers websites online.

Je vindt hier een overzicht van de werkzaamheden van de werkgroep in 2018.

2017

De werkgroep OBMi die in 2015 op initiatief van het secretarissenoverleg centrumsteden van start ging, kwam in 2017 opnieuw 8 keer samen waarbij de ontwikkeling van een databank met omgevingsdata als rode draad door de werkzaamheden liep. Elke stad ontwikkelt een eigen databank maar het ontwikkelingstraject wordt gezamenlijk doorlopen. Daarbij draagt iedereen afhankelijk van de reeds eerder in de stad opgebouwde deskundigheid een steen(tje) bij. Het hele traject is voor de centrumsteden meteen ook een proces van capacity building, daarbij op sleeptouw genomen door Gent en Antwerpen. Het document in bijlage geeft een overzicht van de werkzaamheden van de werkgroep in 2017.

Je vindt het overzicht hier.