Aan de vooravond van Wereldvoedseldag (15 oktober) lanceerde de Stad Gent haar voedselstrategie onder de naam 'Gent en garde'. De Gentse voedselstrategie heeft als doel het voedselsysteem te verduurzamen en past binnen de doelstelling van het Gents Klimaatverbond om van Gent tegen 2050 een klimaatneutrale stad te maken. Vandaag bestaan al tal van initiatieven rond duurzame voeding en stadslandbouw, gaande van hoeveverkoop, voedselteams, groenteabonnementen en boerenmarkten over Donderdag Veggiedag, fair trade campagnes, sociale restaurants en volkstuintjes. Met 'Gent en garde' wil het stadsbestuur de komende maanden inzetten op het versterken en verbreden van die initiatieven en het opstarten van nieuwe innovatieve pilootprojecten. De Stad Gent wil alle betrokkenen hierin ondersteunen en hen maximaal betrekken bij dit proces.
In de opmaak van de strategie werden verschillende actoren bevraagd en werd ook input meegenomen uit de werkgroep 'stadslandbouw', ontstaan uit het Gents Klimaatverbond. Je vindt hier meer informatie en hier een brochure waarin de vijf doelstellingen van de voedselstrategie worden toegelicht.