Interactieve inspiratiekaart renovatiebeleid afgewerkt

16-4-2023

Tegen 2050 moet het Vlaamse gebouwenbestand een EPC-label A hebben en koolstofneutraal zijn.

​Daarom moet de jaarlijkse renovatiegraad omhoog naar 3%, vandaag wordt minder dan 1% van het woningenbestand grondig gerenoveerd. De renovatie moet diepgaand zijn en de schil, verwarmingssysteem, ventilatie, etc. aanpakken. Dat is dus een gigantische uitdaging. Zeker omdat de Vlaamse gebouwen zeer divers zijn, van alle types en bouwjaren. Dat maakt een “one size fits all”- aanpak quasi onmogelijk. Daarom werd door VVSG Netwerk Klimaat met steun van de Vlaamse overheid de inspiratiekaart renovatiebeleid ontwikkeld. Bedoeling is de lokale besturen en de andere actoren die betrokken zijn bij het lokale renovatiebeleid (energiehuizen, intercommunales, provincies,…) te helpen bij een onderbouwde aanpak vanuit beschikbare databronnen.

Een interactieve kaart met renovatiescenario’s
De inspiratiekaart geeft voor elke gemeente een indicatie van de wijken of woningtypes met de hoogste energieverbruiken of slechtste energieprestaties gecombineerd met een aantal socio-demografische gegevens zoals inkomen en verhouding huurder/eigenaar. De tool biedt een reeks handige cijfers én analyses voor elke gemeente, statistische sector of straatsegment en dit voor de verschillende gebouwtypes : vrijstaande woningen, driegevel woningen, rijwoningen en appartementen. Dit geeft de gemeenten een beeld van de uitdagingen én renovatiemogelijkheden zodat ze hun inwoners gerichter kunnen sensibiliseren, stimuleren en begeleiden.

Een inzichtelijk rapport voor elke gemeente
Per gemeente is er een downloadbaar rapport beschikbaar met meer toelichting en de belangrijkste conclusies die je uit de gebruikte - publiek beschikbare - data kan halen. Per gebouwtype vind je ook vier doorgerekende renovatiescenario’s: van het meest rendabele scenario tot het meest CO2-ambitieuze scenario. Voor deze scenario’s zijn ook per gebouwtype concrete renovatiepakketten uitgewerkt waarvoor ook het financieel plaatje in grote lijnen wordt doorgerekend: investering, mogelijke subsidie, de kostprijs per ton CO2 bespaard en de verwachtte EPC score.

Het grootste deel van de inspiratiekaart is publiek raadpleegbaar, dus ook voor andere spelers die op één of andere manier actief zijn rond renovatie. De meer geavanceerde simulatieomgeving is enkel toegankelijk voor lokale besturen en hun partners.

Inspiratiekaart warmtezonering
Dit nieuwe instrument komt boven op de inspiratiekaart warmtezonering, die de VVSG in 2022 lanceerde. Daarmee kan de gemeente ook zien waar collectieve warmtevoorziening mogelijk is. Dat vereist immers een andere aanpak dan daar waar een individueel diepgaande renovatie wenselijk blijkt.

Je vindt hier meer informatie over het Netwerk Klimaat, hier over de inspiratiekaart renovatiebeleid en hier over de inspiratiekaart warmtezonering.