Nieuwe cijfers diversiteit Agentschap Binnenlands Bestuur

1-12-2023

Op woensdag 22 november stelde het Agentschap Binnenlands Bestuur zowel de nieuwe Survey Samenleven in Diversiteit als de Barometer Samenleven voor.

​Beide monitoringsinstrumenten hebben als doel om de temperatuur en evoluties in de samenleving op vlak van diversiteit na te gaan. Dat moet beleidsmakers toelaten om gerichte beleidsmaatregelen te nemen en een evidence based beleid te voeren. 

De Barometer Samenleven brengt 8 doelstellingen in beeld. De thema's waarover cijfers ontsloten worden, zijn arbeidsparticipatie, onderwijsparticipatie, sociale en maatschappelijke netwerken, verbondenheid, burgerschap, financiële draagkracht, gelijke behandeling en kennis Nederlands. Opvallende vaststelling: Onderwijs is het enige thema waar een achteruitgang werd vastgesteld. 91 procent van de leerlingen met Nederlands als thuistaal behaalt een diploma secundair onderwijs. In de groep van leerlingen met een andere thuistaal is dit slechts 75 procent. Deze reeds grote groep ongekwalificeerde uitstromers werd de voorbije periode ook groter.  Je kan hier de barometer raadplegen.

De Survey Samenleven in Diversiteit (SID-survey) gaat om een grootschalige en diepgaande bevraging bij een representatieve steekproef van personen van Belgische, Marokkaanse, Turkse, Poolse, Roemeense, Congolese herkomst en Afghaanse herkomst. Zaken die niet in administratieve databanken te vinden zijn over het samenleven in diversiteit worden hierbij uitgebreid bevraagd. Het gaat om onderwerpen als taalkennis en taalgebruik, sociale identiteit, sociale contacten, sociale participatie, houding ten opzichte van culturele diversiteit, gendergelijkheid en holebiseksualiteit. De eerste editie liep in 2017 waardoor nu ook een evolutie op vijf jaar in beeld komt. Algemeen beschouwd is er een positieve evolutie. Zo staan we bijvoorbeeld positiever tegenover mensen met een andere herkomst of religie en zijn er meer mensen die aangeven dat holebi's hun leven moeten kunnen leiden zoals zij dat willen. Een van de opvallende vaststellingen is dat vooral mensen van Congolese herkomst aangeven te kampen met discriminatie.  Je kan hier de survey bekijken.