Onderzoek Vlaamse bermen en onmiddellijke omgeving in het kader van groenblauwe omgeving

27-2-2022

Bermen zijn belangrijke plaatsen als toevluchtsoord voor fauna en flora. Samen vormen alle bermen een wezenlijk onderdeel van de ecologische structuur en de groenblauwe dooradering van het landschap.

Naast hun belang voor de biodiversiteit kunnen bermen ook een belangrijke rol spelen in de bescherming tegen klimaatverandering, de levering van ecosysteemdiensten en genendiversiteit. Het gaat echter niet goed met de biodiversiteit in Vlaanderen door allerlei factoren: milieuvervuiling, ruimtebeslag, versnippering ruimte, barrières, monoculturen, pesticiden…
Het doel van de studie is inzicht verwerven in de kwaliteit van het groenblauwe netwerk en de biodiversiteit in de bermen langsheen gewestwegen, waterwegen en spoorwegen n het weergeven van deze informatie op kaarten.
Deze studie handelde over een integratie van alle bestaande gegevens rond snel-, gewest- en waterwegen tot een performante databank zonder dataverlies.
Verder werd een scoresysteem opgesteld om bermen in de toekomst te gaan waarderen. Deze werd zo opgesteld dat er in de toekomst gegevens verzameld kunnen worden via Citizen Science. De methodiek werd hiervoor uitgeschreven en beleidsaanbevelingen geformuleerd.
Je vindt het eindrapport hier.