Aanpasbare, combineerbare en multi-inzetbare infrastructuur in centrumsteden, uitdagingen en knelpunten voor het beleid


Onderstaande opdracht is intussen afgerond. Je vindt hier een samenvatting van de voornaamste bevindingen en aanbevelingen en hier het integrale onderzoeksrapport.

De onderzoeksvragen van dit onderzoek vind je hieronder. Het bestek vind je hier.

  • Welke projecten rond aanpasbare, combineerbare en multi-inzetbare infrastructuur (bv scholen, ruimte voor kinderopvang, sociale huurappartementen, sociale huurwoningen, bejaardenvoorzieningen…) zijn er in de centrumsteden reeds gerealiseerd, momenteel lopend of gepland in de toekomst? Om welk soort of types projecten gaat het? Wat kenmerkt deze projecten (vb. schaal, welke voorzieningen gecombineerd, regierol, partners, termijn, e.d.)?
  • Welke regelgeving gekoppeld aan financiering is er m.b.t. het realiseren en beheren van voorzieningen (kinderopvang, onderwijs, sociaal wonen, zorg, e.d.)? Wat typeert die regelgeving?
  • Welke knelpunten of uitdagingen zijn er voor deze projecten (juridisch, beheersmatig, financieel, e.d.)?
  • Welke oplossingspistes zijn er voor deze knelpunten of uitdagingen op korte, middellange en lange termijn? Met welke factoren moet rekening worden gehouden bij deze oplossingspistes?
  • Welke beleidsaanbevelingen zijn er naar het lokale, het Vlaamse en eventueel het federale niveau rond aanpasbare, combineerbare en multi-inzetbare infrastructuur?

De opdracht omvat vijf luiken:

In het eerste luik gebeurt een inventarisatie van welke projecten rond aanpasbare, combineerbare en multi-inzetbare infrastructuur er in de centrumsteden reeds gerealiseerd zijn, welke momenteel lopen of welke gepland zijn in de toekomst. Belangrijk in deze fase is dat er ook een globale analyse gebeurt van wat die projecten kenmerkt. Om welk soort of types van projecten gaat het? Wat is de schaal per project (hoeveel plaatsen voor welke voorzieningen, oppervlakte, e.d.)? Welk soort voorzieningen worden gecombineerd (is er hieromtrent evolutie binnen de steden, hoe is dit gegroeid e.d.)?  Wie neemt de regierol waar (binnen stad of/en Vlaanderen) en met welke partners wordt samengewerkt (hoe loopt dit)? Wat is de termijn voor de projecten (is er hieromtrent een evolutie, is dit afhankelijk van het soort voorzieningen, welke factoren zijn bepalend)? Het resultaat van deze onderzoeksfase is een quick scan rapport met enkele algemene conclusies en een overzicht van de projecten in de steden gestructureerd op basis van een aantal kwalitatieve criteria.

Het tweede luik van het onderzoek bestaat uit de opmaak van een inventaris van alle voor voorzieningen gerelateerde regelgeving/voorschriften en subsidies (kinderopvang, onderwijs, sociale woningbouw, zorg). Het resultaat van deze onderzoeksfase is een quick scan rapport met een algemeen overzicht van de reglementering en subsidiëring voor voorzieningen gestructureerd op basis van een aantal kwalitatieve criteria.

Het derde luik is een diepteonderzoek op basis van enkele cases uit de quick scan. De stuurgroep voor het onderzoek zal de te onderzoeken dieptecases op basis van de twee quick scan rapporten bepalen. Bij dit diepteonderzoek staat een oplijsting van de knelpunten of uitdagingen centraal (juridisch, beheersmatig, financieel, e.d.)? Deze fase houdt bijgevolg ook een meer grondige screening van de juridische regelgeving in.

Het vierde luik omvat een inventarisatie van de oplossingspistes voor de knelpunten of uitdagingen uit het derde luik op korte, middellange en lange termijn. Belangrijk is ook de vraag met welke factoren rekening moet worden gehouden bij deze oplossingspistes. Het kan bijvoorbeeld gaan om de nodige wijzigingen aan regelgeving, budgettaire noden, e.d.

Het vijfde concluderende luik beoogt het aangeven van beleidsaanbevelingen naar het lokale, het Vlaamse en eventueel het federale niveau rond aanpasbare, combineerbare en multi-inzetbare infrastructuur

Deze opdracht zal worden begeleid door een stuurgroep, met o.a. vertegenwoordigers uit de centrumsteden, een vertegenwoordiger van het Kenniscentrum Vlaamse Steden, vertegenwoordigers van het team Stedenbeleid van het Agentschap voor Binnenlands Bestuur, een vertegenwoordiging uit andere agentschappen of departementen van de Vlaamse overheid, een vertegenwoordiging van het kabinet van Vlaams minister Freya Van den Bossche en eventueel een vertegenwoordiging uit de kabinetten van andere Vlaamse ministers.

Timing
Deze opdracht loopt tot uiterlijk 15 november 2012

Uitvoerders
De opdracht is gegund aan aan Idea Consult voor een bedrag van 65.824 EUR inclusief BTW.

Je vindt hier de presentatie van de startvergadering van de opdracht.