Onderstaande opdracht is intussen afgerond.  Je vindt hier alle eindversie van alle deelrapporten.

De onderzoeks- en vormingsopdracht beoogt een beter inzicht in de dynamiek van de woningmarkt met het oog op het optimaliseren van het woonbeleid voor en in de centrumsteden. Je vindt hier het bestek.

Volgende onderdelen staan centraal in de opdracht:

  • In beeld brengen van de verschillen in prijzen op de vastgoedmarkt (stad vs rand en binnenstedelijke dynamiek)
  • Nadere verkenning van de ontwikkeling in het stedelijk aanbod aan woningen
  • Verkenning van de relatie tussen de evolutie van het woningaanbod en van de vastgoedprijzen

De opdrachtnemer wordt verwacht in zijn voorstel aan te geven met welke methodologie en op basis van welke gegevens de onderzoeksvragen zullen beantwoord worden, hoe fijnmazig en hoe recent de resultaten zullen zijn, of de resultaten gebiedsdekkend zullen zijn voor alle Vlaamse centrumsteden dan wel of de informatie alleen beschikbaar zal zijn voor een selectie van steden (in het laatste geval wordt gevraagd te verduidelijken hoe een selectie zal worden gemaakt) en hoe de resultaten als vormingsmateriaal voor de centrumsteden en de Vlaamse overheid zullen worden voorgesteld. De opdracht mondt uit in een rapportering met conclusies en beleids-aanbevelingen aan de Vlaamse overheid en de centrumsteden.

Deze opdracht zal worden begeleid door een werkgroep met o.a. vertegenwoordigers uit de centrumsteden, een vertegenwoordiger van het Kenniscentrum Vlaamse Steden - Interlokale vereniging, een vertegenwoordiger van het Agentschap voor Binnenlands Bestuur, een vertegenwoordiger van de afdeling wonen, een vertegenwoordiger van de Studiedienst van de Vlaamse Regering en een vertegenwoordiging van het kabinet van Vlaams Minister Freya Van den Bossche, zowel voor stedenbeleid als voor wonen.

Timing
Deze opdracht loopt bij van 16 december 2010 tot uiterlijk 30 november 2011.

Uitvoerders
De opdracht is gegund aan KULeuven : Centrum Economische studies (CES) - Frank Vastmans (vastgoedeconoom) en Onderzoeksgroep Stedenbouw en Architectuur (OSA)  Michaël Ryckewaert voor een bedrag van 77.440 euro inclusief BTW.

Je vindt hier de presentatie van de startvergadering van de opdracht.