Zij zijn de winnaars in drie categorieën op basis van het aantal inwoners in de gemeente. 163 gemeenten ijverden mee in deze wedstrijd. De wedstrijd liep van 21 maart 2024 tot en met 31 oktober 2024 en is een initiatief van het Departement Omgeving en de vzw Breekijzer.
Ontharding en vergroening van versteende kernen milderen mee de effecten van klimaatverandering (wateroverlast, droogte en hitte). Het Vlaams kampioenschap tegelwippen helpt er vooral aan mee dat vermijden van verharding en ontharding bij iedereen gekend wordt en hopelijk ook gangbare praktijk.
Torhout sloopte een oud gebouw van de FOD financiën en toverde de site om tot een prachtig groen parkje voor spel en ontmoeting. Ze verbindt dit met 2 andere parken tot een grote groenpool in het centrum van Torhout. Maaseik sloopte de site van het oude ziekenhuis op een duurzame manier (8000 m² ontharding). De stad zal deze nu herontwikkelen tot een mooi belevingspark.
Met een totaalscore van 287.563 gewipte tegels, of 2815,88 tegels per 1000 inwoners, is de stad Leuven de winnaar in de categorie grote gemeenten (> 45.000 inwoners). In de wijk de Spaanse Kroon werd maar liefst een derde van het verharde oppervlak weggenomen en vervangen door groen. Met een breed participatietraject overtuigde de stad inwoners om in eigen tuinen te ontharden. In het openbaar domein kwamen er extra groenvakken, waterinfiltratie en klimaatbestendige bomen. Je vindt hier meer informatie over het project in de Spaanse Kroon.