Dat was de centrale vraag toen Digitaal Vlaanderen, de Vlaamse Milieumaatschappij en Telraam in 2021 instapten in het Europese COMPAIR-project.
COMPAIR is uniek omdat het data van verschillende innovatieve luchtkwaliteit- en verkeerssensoren samenbrengt. Sensoren die thuis of in de publieke ruimte geïnstalleerd kunnen worden door gemotiveerde burgers. Door diverse IoT-sensoren en databronnen te combineren en door de resultaten bevattelijk te visualiseren krijgen burgers, scholen en lokale besturen een objectief beeld van het verkeer en de luchtkwaliteit in hun buurt. Deze verfrissende coöperatieve manier van werken zorgt voor een nieuwe dynamiek, interactie en betrokkenheid.
Dompel jezelf onder in de wereld van data tijdens onze boeiende studievoormiddag! Ontdek hoe Herzele en intercommunale SOLVA burgerdata inzetten voor een veiligere schoolomgeving en hoe Sint-Niklaas verkeersmaatregelen ondersteunt op basis van lokale verkeersmodellen, gevoed met burgerdata. Leer via concrete cases en experimenten hoe ze wetenschappelijke data verwerken en de kwaliteit van burgerdata kwalitatief waarborgen.
Ontdek ook welke datatools beschikbaar zijn en hoe je deze aanpak in jouw stad of gemeente kunt toepassen.
Je vindt hier het programma, alle praktische informatie en de inschrijvingsmodule.