Europese Raad neemt belangrijke wetgeving aan voor klimaatdoelen 2030

11-6-2023

De Raad heeft 5 wetten aangenomen om de uitstoot van broeikasgassen in de belangrijkste economische sectoren van de EU terug te dringen.

​En wil op deze manier de meest kwetsbare burgers, micro-ondernemingen en koolstoflekkagegevoelige sectoren doeltreffend ondersteunen bij de klimaattransitie. De 5 wetten betreffen de herziening van de ETS-richtlijn, de wijziging van de verordening inzake monitoring, rapportage en verificatie van schepen, de herziening van de ETS-richtlijn voor luchtvaart, verordening tot oprichting van een sociaal klimaatfonds en de verordening tot vaststelling van een mechanisme voor koolstof­grens­correctie.

De wetten maken deel uit van het Fit for 55-pakket, dat het beleid van de EU afstemt op haar vaste voornemen de netto-uitstoot van broeikasgassen in 2030 met ten minste 55% te hebben verminderd ten opzichte van het niveau van 1990, en in 2050 klimaatneutraal te zijn. De stemming in de Raad is de laatste stap in de besluitvormingsprocedure.

Om maatregelen en investeringen ter ondersteuning van kwetsbare gezinnen, micro-ondernemingen en vervoers­gebruikers te financieren en hen te helpen omgaan met de prijseffecten van een emissie­handels­systeem voor de sector gebouwen, de sector wegvervoer en nog andere sectoren, kunnen de lidstaten gebruikmaken van het Sociaal Klimaatfonds. Het fonds zal voornamelijk worden gefinancierd met inkomsten uit het nieuwe emissie­handels­systeem, aangevuld met nationale bijdragen, tot een maximumbedrag van € 65 miljard. Het wordt tijdelijk ingesteld voor de periode 2026-2032.

Je vindt hier meer informatie.