Denk aan investeringen in vastgoed of horeca om crimineel geld wit te wassen, aan cannabisplantages in landelijke gebieden, massagesalons als dekmantel voor illegale prostitutie of handcarwashes waarbij economische uitbuiting de norm is. Maar ook de kleine voedingswinkels of restaurants waar nooit iemand te zien is. Het zit dichter bij het dagdagelijkse leven dan men denkt. Het zijn stuk voor stuk vormen van criminaliteit die de integriteit van de (lokale) samenleving bedreigen, met een onmiskenbare impact op de leefomgeving van burgers en op de bonafide lokale economie.
Lokale besturen en in het bijzonder de burgemeester zijn verantwoordelijk, op basis van hun bevoegdheden, ervoor te zorgen dat zij de activiteiten van de ondermijnende criminaliteit op zijn minst niet faciliteren. Ze kunnen vergunningen, subsidies of aanbestedingen weigeren, schorsen of opheffen of een inrichting sluiten als deze voor criminele doeleinden wordt gebruikt. Lokale besturen leggen op die manier een belangrijke voedingsbodem van de ondermijnende criminaliteit droog. De bestuurlijke aanpak is dan ook geen alternatief voor, maar een aanvulling op, de strafrechtelijke aanpak. Er dient opgetreden te worden als één overheid.
Met deze inspiratiedag die doorgaat op 4 mei in Genk, wil men inzage bieden in de barrièrewerking die ieder lokaal bestuur kan opwerpen waardoor deze vorm van ondermijnende criminaliteit zo goed als onmogelijk wordt. Er worden lessen getrokken uit de bestaande goede praktijken en aanbevelingen geformuleerd voor de toekomstige lokale bestuurlijke aanpak van ondermijnende criminaliteit.
Je vindt hier het programma, hier alle praktische informatie en hier de inschrijvingsmodule.