Workshop analyseren fietsgedrag

15-9-2023

De workshop bestaat uit twee delen. In de voormiddag licht Copenhagenize het urbanism by design toe. 

Hoe maak je stedenbouwkundige en verkeersontwerpen op maat van de fiets? En welke data heb je nodig om tot de juiste inzichten en ontwerpen te komen? Welke data kan je over het fietsverkeer verzamelen? Wanneer beoordeel je fietsgedrag als gevaarlijk? Copenhagenize benadrukt het belang van concrete observaties en legt uit hoe verschillende databronnen en observatiemethodes tot meer inzicht en een beter ontwerp kunnen leiden.

In de namiddag wordt de methodiek concreet toegepast. Daarvoor werden 5 kruispunten geselecteerd in overleg met het Agentschap Wegen en Verkeer en het lokaal bestuur. Het doel van de praktijkoefening is niet zozeer om tot een volledig ontwerp te komen voor het kruispunt, maar wel om de deelnemers grip te laten krijgen op de methodieken. Op die manier kunnen deelnemers die ook succesvol in de eigen gemeente toepassen.

De workshop gaat door in vijf verschillende steden: dinsdag 3/10 in Antwerpen (VAC) en Gent (VAC), woensdag 4/10 in Brugge (VAC) en Leuven (VAC) en donderdag 5/10 in Hasselt (VAC).

Snel inschrijven is de boodschap want het aantal plaatsen is beperkt tot 20 per workshop waarvan 10 gereserveerd zijn voor medewerkers van AWV. Je vindt hier alle informatie en inschrijven kan hier.