Onderstaande opdracht is intussen afgerond. Je vindt hier het integrale onderzoeksrapport.
Je vindt de onderzoeksvragen hieronder. Het bestek vind je hier.
- Welke samenwerkingsmodellen voor lokale woonactoren zijn mogelijk? Wat zijn hiervan de resp. voor- en nadelen?
- Vragen andere gebiedstypes om andere modellen?
- Op welke manier kunnen deze samenwerkingsmodellen in de regelgeving worden aangemoedigd?
De opdracht wordt ingedeeld in twee luiken:
Het eerste luik omvat een theoretische studie over organisatieontwikkeling en netwerken, aangevuld met voorbeelden uit binnen- en buitenland, toegespitst op samenwerkingsmodellen van woonactoren. Bij de uitwerking van dit theoretische luik wordt specifiek gekeken naar de elementen die van belang zijn in het proces van organisatieontwikkeling gericht op het vergroten van het draagvlak voor samenwerking.
Het tweede luik van het onderzoek bestaat uit een aantal casestudies naar bestaande vormen van samenwerking en mogelijkheden tot verdere ontwikkeling van de samenwerking op lokaal niveau. Hiervoor worden een 5-tal casegebieden in detail geanalyseerd. Vermits een inventarisatie van samenwerkingsverbanden reeds opgenomen is binnen de proeftuinprojecten 'bestuurlijke organisatie' die worden opgezet in 5 typeregio's worden deze mee als uitgangspunt genomen. Anderzijds vormt de specifieke organisatie- en maatschappelijke context van het lokaal woonbeleid in de grootsteden Antwerpen en Gent, zeker vanuit stedenbeleid, een belangrijk aandachtspunt.
Daarom worden volgende casegebieden voorgesteld:
- Antwerpen
- Gent
- Midden-West-Vlaanderen (regio Roeselare-Tielt)
- Stadsregio Turnhout
- Zuid-West Vlaanderen (regio Kortrijk)
Het onderzoek richt zich in eerste instantie op de actoren van het woonbeleid zoals gedefinieerd in de Vlaamse Wooncode. In de screening van de casegebieden wordt eveneens aandacht besteed aan belendende actoren die, hoewel ze niet expliciet zijn opgenomen in de Vlaamse Wooncode, eveneens bijdragen tot de realisatie van de doelstellingen van de Vlaamse Wooncode.
Deze opdracht zal worden begeleid door een stuurgroep, met o.a. vertegenwoordigers uit de centrumsteden, een vertegenwoordiger van het Kenniscentrum Vlaamse Steden, vertegenwoordigers van het team Stedenbeleid van het Agentschap voor Binnenlands Bestuur, een vertegenwoordiger van de afdeling Wonen, en een vertegenwoordiging van het kabinet van Vlaams Minister Freya Van den Bossche, zowel voor de bevoegdheid stedenbeleid als voor de bevoegdheid wonen.
Timing
Deze opdracht loopt tot uiterlijk 15 november 2012.
Uitvoerders
De opdracht is gegund aan de tijdelijke vereniging van: Instituut voor de Overheid (K.U.Leuven), HIVA - Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving (K.U.Leuven) en Universiteit Antwerpen, Onderzoeksgroep Management en Bestuur voor een bedrag van 71.390,00 euro, inclusief BTW
Je vindt hier de presentatie van de startvergadering van de opdracht.