Onderstaande opdracht is intussen afgerond. Je vindt hier het integrale onderzoeksrapport.
De opdracht vertrekt expliciet vanuit de relatie centrumstad - aangrenzende gemeenten. Het ruimtelijk structuurplan Vlaanderen heeft voor een duidelijke opdeling stedelijk gebied/buitengebied gezorgd, die niet samenvalt met de bestuurlijke grenzen van de stad en of randgemeenten. De stadskern is geconnecteerd met andere kernen binnen het stedelijke gebied; het stedelijk gebied is geconnecteerd is met andere, nabije stedelijke gebieden of aantrekkingspolen.
Verwacht wordt dat demografische evoluties en de bijhorende stedelijke opgaven (onderwijs, openbaar vervoer, zorg,…) deze grenzen tussen de stadskern en kernen van de stadsrand (maar binnen het stedelijk gebied) verder onder druk zullen zetten.
Uiteraard lijkt intergemeentelijke samenwerking hiervoor het gepaste instrument. Los van de decretale mogelijkheden of de subsidies die gemeenten zouden kunnen stimuleren, is het ook belangrijk inzichten te verzamelen over de procesarchitectuur die centrumsteden en hun aangrenzende gemeenten rond deze problematiek kan samenbrengen. Op het vlak van dienstverlening is er in Vlaanderen zeker voldoende expertise over intergemeentelijke samenwerking; gezamenlijke beleidsplanning rond concrete stedelijke opgaven is op vele plaatsen nog onontgonnen terrein.
Je vindt hier het bestek.
Aan de opdrachtnemer wordt gevraagd:
- Een procesarchitectuur te ontwerpen die, op basis van de methodiek van ontwerpend onderzoek, centrumsteden en hun aangrenzende gemeenten vrijwillig kan samenbrengen rond de hierboven beschreven nieuwe stedelijke opgaven;
- De ontworpen procesarchitectuur door middel van een aantal workshops te testen in een 2 à 3tal te selecteren pilot-regio‟s, waarbij zowel de centrumstad als (een aantal van) de aangrenzende gemeenten actief deelnemen aan het proces;
- Op basis van deze “pilots” inzicht te verwerven in de voor- en nadelen van de methodiek van “ontwerpend onderzoek”, en van daaruit concreet aanbevelingen te formuleren voor de verdere toepasbaarheid binnen een stadsregionale context;
- Op basis van de “pilots” aan te geven voor welke beleidsthema‟s
- een stadsregionale, eventueel geïntegreerde benadering wenselijk is;
- er lokaal een draagvlak aanwezig kan zijn voor een dergelijke stadsregionale benadering;
- een dergelijke stadsregionale, geïntegreerde benadering de Vlaamse beleidsdoelstellingen zou kunnen ondersteunen.
Alle onderzoeksresultaten, inclusief de resultaten van de “pilots”, worden voorgesteld op een interactief leermoment voor geïnteresseerde steden.
Deze opdracht zal worden begeleid door een werkgroep met o.a. een vertegenwoordiger van het Kenniscentrum Vlaamse Steden, vertegenwoordigers van het Agentschap voor Binnenlands Bestuur en van het team Stedenbeleid, een vertegenwoordiger van de afdeling Ruimtelijke Planning, een vertegenwoordiger van het departement Bestuurszaken, een praktijkdeskundige op het vlak van intergemeentelijke samenwerking en/of ruimtelijke planning, een vertegenwoordiging van het kabinet van Vlaams minister Philippe Muyters (ruimtelijke ordening), een vertegenwoordiging van het kabinet van Vlaams minister Geert Bourgeois (binnenlands bestuur) en een vertegenwoordiging van het kabinet van Vlaams minister Freya Van den Bossche (stedenbeleid).
Timing
Deze opdracht loopt tot uiterlijk 30 november 2012.
Uitvoerders
De opdracht is gegund aan MOPurbandesign architecture and engineering bvba voor een bedrag van 76.980 euro inclusief BTW.
Je vindt hier de presentatie van de startvergadering van de opdracht.