2019
Op 7 november organiseerde het Kenniscentrum in samenwerking met de stad Leuven en Miss Miyagi een studiedag over alternatieve ontwikkelings- en financieringsmodellen voor moeilijk
te herbestemmen erfgoed. In opdracht van de stad Leuven onderzocht Miss Miyagi op basis van
Leuvense praktijkvoorbeelden hoe erfgoedpanden een nieuw gebruik kunnen krijgen en hoe de markt en commons hierin kunnen bijdragen. Alle lokale besturen konden deelnemen aan het voormiddaggedeelte, het namiddaggedeelte was gereserveerd voor de centrumsteden en VGC.
De presentaties van de studiedag en het draaiboek vind je
hier.
Op 2 april nam Antwerpen de tweede studievoormiddag voor haar rekening. Tijdens deze studievoormiddag werd ingezoomd op de restauratie van het Antwerpse stadhuis, de projectaanpak, kritische succesfactoren en de communicatie.
In de namiddag kon door de deelnemers een bezoek gebracht worden aan de
restauratiewerf van het Steen en de werfafsluiting van het stadhuis
Je vindt
hier de presentaties van de studiedag.
2018
Op 23 oktober organiseerde het Kenniscentrum Vlaamse Steden een studiedag waarin 12 cases die aan bod kwamen in de verkennende studie ‘Toekomstgericht herbestemmen’ verder uitgediept werden. Iedere deelnemer kon vooraf alle vragen die zij/hij had bij de gekozen projecten inleveren. De antwoorden op die vragen kregen een plaats en antwoord in de presentaties van de cases. Je vindt hier de presentaties van de studiedag.
We organiseren in 2018 en 2019 drie studievoormiddagen rond de interne organisatie van steden bij het herbestemmen van erfgoed. De eerste studievoormiddag ging door op 11 december en Leuven was de gaststad. Volgend jaar komen ook nog de steden Antwerpen en Turnhout aan bod. Je vindt hier de presentaties van de studievoormiddag.
2017
Terwijl de samenwerkingsovereenkomst 2012-2016 zich nog toespitste op herbestemming van beschermde en niet beschermde parochiekerken, breidt de samenwerkingsovereenkomst 2017-2021 dit programmaspoor uit tot andere gebouwensoorten. Analoog aan ‘Slim verdichten’ in 2013 werd gestart met een verkennend onderzoek, deze keer toegespitst op toekomstgericht hergebruiken en herbestemmen van (beschermd) onroerend erfgoed. Het documenteren van concrete cases, zowel succesverhalen als moeizame trajecten en mislukkingen, leverde bij vorige onderzoeken altijd vaststellingen en inzichten op die humus bleken voor substantiële vervolgtrajecten.
Je vindt hier het eindrapport. Wie de printversie verkiest, vindt die hier.