Herbestemmen van parochiekerken

Het vinden van zinvolle en betaalbare bestemmingen voor kerken ligt niet voor de hand. Bovendien is het belangrijk dat transformaties van kerken niet alleen doordacht maar ook op een gevoelige en kwalitatieve manier gebeuren. Veel lokale betrokkenen ontwikkelen nu al suggesties, visies of parochiekerkenplannen. Maar vooral de stap naar effectieve uitvoering blijkt niet vanzelfsprekend. Vaak rijzen twijfels over de realiteitszin, haalbaarheid en duurzaamheid van de ideeën.

Het Projectbureau ‘Herbestemming Kerken’ wil hier een antwoord op bieden. Het onderzoekt aan de hand van ontwerpen en financiële simulaties of het project op een kwalitatieve en verantwoorde manier te realiseren valt. Gemeentebesturen en kerkbesturen kunnen op basis daarvan op korte termijn gefundeerde beslissingen nemen.

2021

De werking van het Projectbureau 'Herbestemming Kerken' loopt eind 2021 ten einde.

Ook in 2021 werd aan de hand van ontwerpen en financiële simulaties voor een reeks parochiekerken onderzocht of herbestemming op een kwalitatieve en verantwoorde manier te realiseren valt, zodat gemeentebesturen en kerkbesturen op basis daarvan gefundeerde beslissingen kunnen  nemen. De website werd voor de laatste keer aangevuld met 25 cases.

Je vindt hier een overzicht van in 2021 begeleide dossiers en hier de eindrapporten van de afgeronde dossiers.

2020

Je vindt hier een overzicht van in 2020 begeleide dossiers en hier de eindrapporten van de afgeronde dossiers.

2019

Je vindt hier een overzicht van in 2019 begeleide dossiers en hier de eindrapporten van de afgeronde dossiers.

2018

Je vindt hier een overzicht van in 2018 begeleide dossiers en hier de eindrapporten van de afgeronde dossiers.

2017

Haalbaarheidsstudies herbestemming parochiekerken

Je vindt hier een overzicht van in 2017 begeleide dossiers, hier de eindrapporten van 14 afgeronde dossiers en hier de website herbestemde kerken die intussen al 301 gedocumenteerde cases van herbestemde parochiekerken bevat.

Leertraject herbestemming parochiekerken

Op vraag van de erfgoedconsulenten liep in het agentschap Onroerend Erfgoed van augustus 2015 tot juni 2017 een leertraject rond gebruik, hergebruik en herbestemming van beschermde parochiekerken. Doel van het leertraject was om een kader op te stellen dat de erfgoedconsulent kan hanteren in zijn adviserende rol bij vragen rond gebruik, hergebruik en herbestemming van parochiekerken en dat tevens de beheerder/eigenaar informeert over de manier waarop herbestemming van beschermde kerken mogelijk is. Het Kenniscentrum maakte deel uit van de denkgroep die het traject begeleidde. Op basis van plaatsbezoeken en dialoog met de betrokken consulenten werd in de denkgroep aan de hand van de concrete cases gedebatteerd rond het vereiste proces en mogelijke antwoorden op de geformuleerde kwesties. Van deze debatten werd een rapport opgemaakt.

Je vindt hier het rapport van het leertraject.