Bevolkingsprognoses en impactanalyses ingevolge verwachte demografische transities

 
In 2010 heeft het Team Stedenbeleid van het ABB in samenwerking met het Kenniscentrum Vlaamse Steden - Interlokale vereniging en de Studiedienst van de Vlaamse Regering een onderzoeksagenda opgesteld over bevolkingsprognoses. De onderzoeksagenda bevat vier elementen en sluit aan bij de parlementaire motie van aanbeveling bij de beleidsnota van minister Van den Bossche

  • de bevolkingsprognoses op zich.
  • de impact van de bevolkingsprognoses op woonbehoeften, kinderopvang, basisonderwijs, ouderenvoorzieningen (RVT, …) in de centrumsteden. Dit is van bijzonder belang om een pro-actief beleid te kunnen voeren op domeinen die voor de steden van bijzonder belang zijn. Het kenniscentrum heeft in 2010 nagegaan voor welke domeinen een impactanalyse welkom is. Je vindt hier het overzicht van de reacties van de steden op de vraag wat zij in een impactanalyse ingevolge de verwachte demografische transities nuttig/nodig/prioritair vinden.
  • een analyse in functie van beleid. Het zou interessant zijn om de cijfergegevens te vertalen in beleidsopties met pro's en contra's. Welke maatregelen kunnen genomen worden? Wat zijn de directe en meer indirecte effecten van die maatregelen?
  • de ontwikkeling van een soort procesarchitectuur om met bevolkingsprognoses om te gaan. Er is nood aan een soort knipperlichtsysteem wanneer de reële cijfers van de prognoses beginnen af te wijken. Wanneer trends sterker zijn dan prognoses of wanneer trends keren zouden wij dit zo snel mogelijk moeten kunnen opvangen om het beleid op maat vorm te geven.

Stadsatelier bevolkingsprognoses - Trends en uitdagingen in de steden

Maart 2011 werden de projecties van de bevolking en de huishoudens voor Vlaamse steden en gemeenten, 2009-2030 door de Studiedienst van de Vlaamse Regering voorgesteld, die dat vijfjaarlijks herhaalt. De nieuwe projecties beslaan de periode van 2009 tot 2030. Bij de projecties werd rekening gehouden met berekende trends inzake aantallen geboorten, overlijdens en binnen- en buitenlandse migraties. Deze componenten van de bevolkingsgroei werden berekend op gemeentelijk niveau. Al de resultaten, inclusief begeleidende teksten met uitleg over werkwijzen en hypothesen kunnen hier geraadpleegd en gedownload worden.

Op 18 oktober 2011 organiseerden het Team Stedenbeleid van de Vlaamse overheid, de Studiedienst van de Vlaamse regering en het Kenniscentrum Vlaamse steden gezamenlijk een stadsatelier over de door de Studiedienst van de Vlaamse overheid begin dit jaar gepubliceerde bevolkingsprognoses en de impact/ uitdagingen die daaruit voortvloeien voor de centrumsteden. Je vindt hier de basisnota opgemaakt door Stefaan Tubex (ABB) en Hilde Schelfaut (SVR), die als inspiratie diende voor alle sprekers op het stadsatelier.   Hierna volgen alle presentaties.

Paul Willems en Edith Lodewijckx (Studiedienst van de Vlaamse Regering)

'SVR bevolkingsprognoses in de 13 centrumsteden'
'SVR huishoudensprognoses in de 13 centrumsteden'
Methodiek, cijfers en leeftijdsspecifieke analyses'

Je vindt naast bovenstaande presentaties hier de geprojecteerde groei voor leeftijdsgroepen voor alle centrumsteden en hier een jaarlijks overzicht van de veranderingen voor leeftijdsgroepen downloaden voor alle centrumsteden.

Reinhard Stoop (Stad Antwerpen)

'Werken met verschillende scenario's voor bevolkingsprognoses in de stad Antwerpen'.

Je kan naast de bovenstaande presentatie hier het rapport met de bevolkingsprognoses voor Antwerpen met de verschillende scenario's downloaden.

Thematische presentaties