Veranderend speelveld vraagt andere overheid

 

​Elke week brengen we hier een studie, publicatie of boek onder de aandacht rond maatschappelijke / stedelijke vraagstukken of beleidsopgaven. Veel studieplezier!

2024

Week 51Wijziging regelgeving over begraafplaatsen, lijkbezorging en crematoria

De Vlaamse Regering wijzigde op 20 september 2024 vier besluiten met regelgeving over begraafplaatsen, lijkbezorging en crematoria. Door de talrijke wijzigingen verscheen er ook een nieuwe omzendbrief over de toepassing van het decreet op de begraafplaatsen en de lijkbezorging en de verschillende uitvoeringsbesluiten. Je vindt hier het wijzigingsbesluit en de nieuwe omzendbrief die de regelgeving verduidelijkt.

Week 50

Ontharding in Vlaanderen                                    Vlaanderen is voor ongeveer 15% verhard, wat wil zeggen dat een groot deel van de bodem bedekt is door een kunstmatig aangebracht materiaal (bv. beton, asfalt, kunstgras, fijngemalen kiezels …). Daardoor worden de ecologische functies van de bodem (gedeeltelijk) belemmerd en is waterinfiltratie niet meer mogelijk of vermindert die. Deze publicatie geeft op basis van recente cijfers een overzicht van verhardingstrends in Vlaanderen en toetst die aan de onthardingsdoelstellingen. Het effect van recente initiatieven rond ontharding is nog niet altijd zichtbaar in de cijfers, gezien die de periode 2013-2022 beslaan. Daarnaast worden de grootste uitdagingen besproken om de onthardingsdoelstellingen te spreiden over de verschillende Vlaamse referentieregio's. De kernvragen in deze publicatie zijn dan ook: 'Hoe is de verharding in Vlaanderen geëvolueerd en binnen welke context?' en 'Hoe kunnen de onthardingsdoelstellingen op Vlaams  niveau doorvertaald worden naar de referentieregio's?'  Je vindt de publicatie hier.

Week 49Omgevingsaspecten bij warmtepompen en airco-installaties

De publicatie behandelt de omgevingsaspecten van warmtepompen en airco's aan en bij woningen en geeft een antwoord op de voornaamste vragen over vergunningsplicht en geluidshinder in het Vlaamse Gewest. Door de sterke inzet op duurzame verwarmingstechnologieën en de recente warme zomers is het aantal warmtepompen en airco-installaties aan en bij woningen de afgelopen jaren sterk gestegen. Deze trend zal zich door de te verwachten energietransitie verderzetten. Naast vragen over de vergunningsplicht voor deze installaties leidt deze opmars ook tot een toename van klachten en vragen over geluidsoverlast die ze veroorzaken. Je vindt de publicatie hier.

Week 48Impactvolle rapportage

Je onderzoek is afgerond en je hebt al je informatie verzameld. Je hebt ook besloten om je automatische piloot uit te schakelen en een bewuste rapporteur te worden. Dat is een eerste belangrijke stap. Om impactvol te rapporteren, moet je begrijpen wat dat betekent. Innovatieve rapportagevormen zijn er in overvloed, van infographics tot AR-posters en interactieve video's. Maar simpelweg kiezen voor een innovatieve vorm garandeert nog geen impact. Het verschil maak je door na afloop van je onderzoek de rapportagevorm te kiezen die perfect aansluit bij je doelgroep. Dit doe je door goed na te denken over (1) wie je doelgroep is, (2) de informatie die je wilt overbrengen en (3) de manier waarop je dit wilt delen. Je vindt de publicatie hier.

Week 47

Het burgemeestersoverleg, (her)nieuw(d)e spil voor de regio? Een stand van zaken anno 2024

Het Instituut voor de Overheid en Universiteit Gent maakten een stand van zaken op van het Vlaamse burgemeestersoverleg als 'spil van de regio'. Door middel van een bevraging van ambtenaren en politieke betrokkenen per referentieregio maakten ze een thematische analyse van de burgemeestersoverleggen. De belangrijkste verschillen en overeenkomsten werden daarbij in beeld gebracht, waarbij ze ook de link legden met eerder SBV-onderzoek. Per regio werd er ook een overzichtsfiche opgesteld die de belangrijkste kenmerken beknopt weergeeft. Het onderzoek biedt een genuanceerd beeld van de huidige staat van het burgemeestersoverleg anno 2024 en leidt tot enkele aanbevelingen gericht aan de Vlaamse overheid om het burgemeestersoverleg verder te ondersteunen. Je vindt her onderzoeksrapport hier.

Week 46Een plek op maat en met mate(n)

De studie 'Een plek op maat en met mate(n), onderzoek naar Kinderrechten, Openbare Ruimte en Welbevinden' brengt in kaart welke elementen van de openbare ruimte de beleving en ervaringen van jongeren kunnen beïnvloeden en die zo een impact hebben op hun mentaal welbevinden. Het betreft een kwalitatief onderzoek met een creatieve methodiek en een gefaseerde aanpak met meerdere reeksen focusgroepsgesprekken. In de eerste onderzoeksfase zijn 306 jongeren betrokken tijdens 21 focusgroepsgesprekken op 10 scholen binnen 10 verschillende gemeenten. In de tweede onderzoeksfase werden de geanalyseerde resultaten van de eerste onderzoeksfase doorgrond tijdens een volgende reeks van 6 focusgroepsgesprekken binnen de context van jeugdraden en jongerenverenigingen met een divers publiek. In de derde onderzoeksfase werd deelgenomen aan het netwerkevent 'Expeditie Jong'. Tijdens dit netwerkevent ging men in gesprek met een 15-tal experten en stakeholders door middel van een dialoogtafel. Je vindt het onderzoeksrapport hier.

Week 45UN-Habitat heeft officieel het World Cities Report 2024 gelanceerd
Het rapport laat zien hoe steden, terwijl ze worden geconfronteerd met escalerende klimaatrisico's, ook toonaangevend zijn in innovatieve klimaatoplossingen. Steden over de hele wereld hebben te maken met overstromingen, extreme hitte en stijgende zeespiegels, maar het rapport biedt hoop en bruikbare strategieën. Met inzichten over klimaatrechtvaardigheid, veerkrachtige infrastructuur en duurzame planning is het rapport een routekaart voor transformatieve actie. Je vindt hier een korte inhoud van het rapport en hier het integrale rapport.
Week 44Handleiding nieuwe planologische compensatieplicht

Bij decreet van 17 mei 2024 werd in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (hierna VCRO) een planologische compensatieplicht ingevoerd. De planologische compensatieplicht houdt in dat de plannende overheden bij planinitiatieven voor bijkomend aanbod voor de bestemmingen wonen, bedrijvigheid, recreatie en gemeenschapsvoorzieningen, tegelijk slecht gelegen of overbodig juridisch aanbod moeten neutraliseren. Volgens de overgangsbepaling van artikel 129 van het decreet van 17 mei 2024 is de compensatieplicht van toepassing op alle ruimtelijke uitvoeringsplannen waarvan de startnota goedgekeurd wordt na de datum van inwerkingtreding van het nieuwe artikel, na 20 juli 2024 dus. De handleiding die je hier vindt, verduidelijkt de toepassing van deze compensatieplicht.

Week 43Een Deskundige overheid: Leren van buitenlandse succeservaringen

De Working Paper 'Een deskundige overheid: Leren van buitenlandse Succeservaringen' van de WRR (Nederlandse Raad voor het Regeringsbeleid)beschrijft de organisatie en borging van deskundigheid in de beleidsontwikkeling en -uitvoering in een aantal aansprekende buitenlandse voorbeelden van succesvol overheidsbeleid. In elk van de gevallen was sprake een strategie om tot vorming, bundeling en benutting van expertise te komen. Er werd ruimte geschapen om deskundigheden op te bouwen en weloverwogen in te zetten in het beleidsproces. Daar werd politiek-bestuurlijk en ambtelijk geduldig in geïnvesteerd. Er was bovendien steeds sprake van een relatief rijke mix van deskundigheden op zowel inhoud (multidisciplinaire, lokale en ervaringskennis) als proces (bijvoorbeeld in netwerkmanagement). De kennisbasis werd goed geborgd en bestendigd, onder meer door periodiek te evalueren, de aanwezigheid van ambtelijke 'veteranen' met lange loopbanen binnen hetzelfde beleidsdomein en het investeren in en institutionaliseren van expertise binnen programmabureaus en expertnetwerken.  Je vindt de Working Paper hier.

Week 42Cahier Fietshellingen

Fietshellingen zijn belangrijk om obstakels zoals water-, spoor- en autowegen te passeren. Met het toenemende fietsverkeer is er meer aandacht nodig voor de capaciteit en het comfort van fietsroutes, wat de vraag naar ongelijkvloerse kruisingen doet stijgen.  Fietsbruggen en -tunnels hebben een lange levensduur, dus het is belangrijk om bij het ontwerp rekening te houden met toekomstige behoeften.  Het cahier dat je hier vindt, laat zien dat fietshellingen in alle maten en vormen voorkomen, vaak speciaal ontworpen voor hun omgeving.

Week 41De HOUSE taxonomie 

De HOUSE taxonomie geeft je antwoord op volgende vragen: Welke individuele en gemeenschappelijke woonvormen kunnen we in Vlaanderen terugvinden? Wat is het verschil tussen deze woonvormen? En hoe kan je ze eenvoudig omschrijven? Welke ruimtes worden wel of niet gedeeld in deze woonvormen? En delen ze ook het beheer samen?  De antwoorden werden gebundeld in een handige en eenvoudige handleiding. Hierin krijg je een gestructureerd overzicht van mogelijke woonvormen die interessant zijn voor alle leeftijden, maar zeker ook bij het ouder worden. Daarnaast wordt elke woonvorm beschreven, en vind je links terug om hiermee verder aan de slag te gaan. Je vindt hier de HOUSE taxonomie en hier een artikel over die taxonomie.

Week 40Ontmoetingsplekken levensreddende functie sociale infrastructuur

Fysieke ontmoetingsplekken, in de openbare ruimte en voorzieningen als bibliotheken, spelen een cruciale rol in de sociale infrastructuur in grootschalige steden. Dat blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam. In dit rapport wordt aangetoond dat een sterke sociale infrastructuur niet alleen in 'gewone tijden' maar ook in tijden van een pandemie of een andere crisis een beslissende preventieve en beschermende factor kan zijn voor de gezondheid en het algemeen welzijn van mensen.  Je vindt hier het integrale rapport en hier een artikel.

Week 39GDPR en generatieve AI: een gids voor de publieke sector

Microsoft maakte een gids voor de publieke sector over GDPR en Generatieve AI. Dit document is bedoeld om organisaties in de publieke sector in staat te stellen het volledige potentieel van de generatieve AI-oplossingen van Microsoft te benutten en tegelijkertijd te voldoen aan hun verplichtingen onder de Algemene Verordening Gegevensbescherming(AVG).  De paper biedt een diepgaande verkenning van de belangrijkste verplichtingen onder de AVG, waarmee organisaties in de publieke sector rekening moeten houden bij het aanschaffen van generatieve AI-services zoals Copilot voor Microsoft 365 en Azure OpenAI Service. Het bevat ook informatie over de bijbehorende ondersteuning en bronnen die Microsoft kan bieden, onder meer met betrekking tot transparantie, rechten van betrokkenen, verplichtingen van verwerkers, technische en organisatorische beveiligingsmaatregelen, DPIA's en internationale overdrachten van persoonlijke gegevens. Je vindt de gids hier.

Week 38Transities bieden kans voor gezondheid

Gezondheid zou een integraal onderdeel moeten zijn van het beleid rond transities, zoals de energietransitie. Dat bepleiten Sophie van Baalen en Jaswina Elahi van het Rathenau Instituut. Als gezondheid wordt gezien als een publieke waarde, die actief moet worden meegewogen bij het vormgeven van transities, opent dit nieuwe kansen om de urgente knelpunten in de gezondheidszorg aan te pakken. Je vindt het essay hier.

Week 37Sociaal-sportief in mijn gemeente?

Hoewel de praktijk ongetwijfeld zo oud is als de bewegende mensheid, is het begrip 'sociaal-sportief' relatief recent. Het is ontstaan vanuit de nood om organisaties en werkingen die sport en beweging als middel inzetten om sociale inclusie en cohesie te bevorderen, een identiteit te geven. Vandaag kan je ze over heel Vlaanderen en Brussel vinden en ontgroeien velen van hen stilaan hun kinderschoenen. Maar hoe ga je als gemeente om met organisaties en werkingen die niet willen of kunnen in een hokje ondergebracht worden, maar zich net het best voelen op dat kruispunt. Die zeker nood hebben aan ondersteuning, maar zich niet laten vatten door een kader waar andere sportclubs, jeugdwerkingen of welzijnsorganisaties wel gemakkelijker in te passen zijn. Je vindt hier een artikel en hier een onderzoeksrapport over dat thema.

Week 36Transitiegids klimaatwijken-sociale wijken. Onderzoek naar een wijkgerichte aanpak van de klimaattransitie in sociale woonwijken

Onder de noemer 'Klimaatwijken' lanceerden het Departement Omgeving, het Team Vlaams Bouwmeester en het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap in het voorjaar van 2020 een projectoproep om lokale besturen te ondersteunen bij concrete reconversieprojecten op de schaal van een wijk. Tijdens de projectoproep bleek er een grote behoefte te bestaan vanuit de woonmaatschappijen en lokale besturen voor ondersteuning bij de reconversie van bestaande sociale woonwijken. Heel wat van deze wijken stonden voor dezelfde opgave en knelpunten. Er werd dan ook besloten om één overkoepelend onderzoek op te starten voor de ontwikkeling van een integrale duurzaamheidsvisie voor grootschalige energetische wijkrenovatie van sociale woningen richting klimaatneutrale wijken. Daarbij werden er twee cases, in Brugge en Eeklo, geselecteerd om de op te maken transitiegids te voeden met concrete voorbeelden.  Je vindt de transitiegids hier.

Week 35De kunst van het bemiddelen tussen mens en omgeving. De rol van Kunst in Opdracht in socio-ecologische transities.

Dit rapport bespreekt de resultaten van een participatief onderzoek naar kunst als benadering in het omgaan met socio-ecologische transities. De publicatie is het resultaat van een onderzoekstraject uitgevoerd door UHasselt, in opdracht van het Departement Cultuur Jeugd en Media (Platform Kunst in Opdracht) en met de medewerking van de Vlaamse Landmaatschappij. De centrale vraag is "Hoe kunnen organisaties kunst inzetten als benadering om bij te dragen aan een gedeeld begrip en actie rond socio-ecologische transities met zo divers mogelijke actoren?".  Aan de hand van een participatief proces met deelnemers uit verschillende sectoren en 16 inspirerende cases, werden een heel aantal inzichten gepuurd. Daarnaast bevat de publicatie een handleiding als houvast voor toekomstige opdrachtgevers.  Je vindt het rapport hier.

Week 34

Handleiding 'renovatie van appartementen'

Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) publiceerde een handleiding voor de renovatie van appartementsgebouwen. Het VEKA ontwikkelde deze handleiding om eigenaars, beheerders en renovatie-experts te ondersteunen bij het verduurzamen van appartementencomplexen. In de handleiding vind je niet alleen concrete richtlijnen en praktische tips voor het verduurzamen van appartementencomplexen maar ook een gedetailleerd stappenplan en nuttige adviezen voor een succesvolle renovatie.  Je vindt in de publicatie concrete richtlijnen, duidelijke stappen en procedures om renovatieprojecten effectief te plannen en uit te voeren en ook praktische tips en handige adviezen voor het aanpakken van specifieke uitdagingen bij appartementencomplexen. Daarnaast krijg je ook informatie over hoe je de ecologische voetafdruk van renovaties vermindert en de energie-efficiëntie verhoogt een overzicht van relevante wetten en regels die van toepassing zijn op renovatieprojecten.  Je vindt de handleiding hier.

Week 33Diepteonderzoek oorzaken ernstige fietsongevallen

De evolutie van de verkeersongevallen met actieve weggebruikers vergt bijzondere aandacht. Via diepgaand onderzoek kreeg het Departement Mobiliteit en Openbare Werken (DMOW) meer inzicht in de oorzaken van ernstige fietsongevallen. Die studie focuste op verschillende types van fietsongevallen. De resultaten bevatten bruikbare inzichten, al kunnen die niet zomaar veralgemeend worden naar alle fietsongevallen in Vlaanderen. Je vindt hier meer informatie en hier het eindrapport.

Week 32Kwetsbare groepen op de Vlaamse arbeidsmarkt. Trendrapport

Jaarlijks publiceert het Departement Werk en Sociale Economie en het Steunpunt Werk een gezamenlijk trendrapport, waarin kwetsbare groepen op de Vlaamse arbeidsmarkt worden onderzocht op basis van de Enquête naar de Arbeidskrachten (EAK) en data van VDAB. Evoluties en huidige situaties inzake werkstatus alsook deelname aan opleiding worden geduid voor o.a. personen met een migratieachtergrond, jongeren en 55-plussers, vrouwen, kortgeschoolden en personen met een arbeidshandicap.  Je vindt het trendrapport hier.

Week 31Sporten en bewegen bij de oudere bevolking. Inzichten in voorkeuren, lidmaatschap en deelname

De publicatie zet de cijfers van het sportlidmaatschap en de sportparticipatie van ouderen in de kijker en geeft inzichten in voorkeuren. In welke mate ouderen of senioren sporten en bewegen wordt beschreven aan de hand van de ledencijfers van de erkende sportfederaties in Vlaanderen en de mate waarin senioren sporten en bewegen onafhankelijk van een lidmaatschap. Daarvoor zijn cijfers beschikbaar vanuit verschillende onderzoeken en surveys. Je vindt de publicatie hier.

Week 30Te gast in het landschap.  Een inspiratiegids voor duurzame natuurbeleving

In deze inspiratiegids wordt aan de hand van voorbeeldprojecten uit binnen- en buitenland geïllustreerd hoe een duurzame bezoekersbeleving in het landschap concreet vorm kan krijgen. Welke aandachtspunten zijn er? Welke strategieën kunnen we toepassen om natuur en landschap op de eerste plaats te zetten, maar tegelijk de bezoeker een hoogwaardige beleving te bieden?  Aan de hand van de voorbeeldprojecten wordt ook gekeken naar de toekomst. Wat zijn de belangrijkste kansen en uitdagingen voor duurzame natuurbeleving in Vlaanderen? Welke stappen kunnen landschapszorgers en toeristische overheden zetten? Hoe kunnen toerisme en natuurbeleving hand in hand gaan met bescherming en herstel van natuur en landschap? De gids is bestemd voor iedereen die werkt op het snijvlak van natuur, landschap en toerisme en die een plek 'beleefbaar' wil maken. Je vindt de inspiratiegids hier.

Week 29 Reset de blik op vrijetijdsbeleid: kinderen en jongeren in armoede spelen mee

Vrij Spel?! brengt goede praktijken samen waarbij kinderen en jongeren in armoede en hun recht op vrije tijd centraal staan. Met deze publicatie wordt het verscheidene, eigene en waardevolle werk getoond via goede praktijken. Tegelijk dienen ze als voeding en toetssteen voor de beleidsaanbevelingen. Met de baseline 'reset je blik op het vrije tijdsbeleid' vraagt Vrij Spel?! Om de normen die vandaag heersen over wat vrije tijd is en wat nodig is om vrije tijd te beleven, in vraag te stellen en te herdenken. En dit samen met kinderen, jongeren en organisaties die een brug maken naar gevestigde medespelers en beleidsmakers.  Je vindt de publicatie hier.

Week 28Rapport Warmtekaart Studie

Het doel van dit rapport is enerzijds voldoen aan de Europese rapporteringsvereisten, maar anderzijds ook om lokale initiatieven te ondersteunen door het samenbrengen en de visualisatie van de data. Gemeenten, provincies, projectontwikkelaars, zullen zich kunnen baseren op de aangeboden data om lokale plannen te ontwikkelen voor de verduurzaming van de warmte- en koudevraag. De warmtekaart kan hierbij een eerste stap zijn voor een warmtezoneringsplan en verdere implementatie van projecten rond duurzame warmte en koude. Je vindt het rapport hier.

Week 27

Naar een versterkte relatie tussen jongeren en politie

Het rapport is het resultaat van een onderzoeks- en begeleidingsopdracht naar aanleiding van de projectoproep 'Jongeren en politie: samen werken aan relatieontwikkeling en -versterking'. De opdracht kadert in het Vlaams Jeugd- en Kinderrechtenbeleidsplan, met name de prioriteiten 'Welbevinden en positieve identiteitsontwikkeling' en 'Gezonde en leefbare buurten. Het rapport biedt inspiratie, geleerde lessen en aanbevelingen uit zes projecten.  Je vindt het rapport hier.

Week 26Veerkracht versterken van kinderen en jongeren in kwetsbare situaties

Naar aanleiding van de projectoproep voor veerkrachtprojecten bij jongeren kreeg het Expertisecentrum Inclusive Society, UCLL de opdracht om de geselecteerde projecten te begeleiden en de bevindingen uit dit traject te capteren in een onderzoeksrapport. De opdracht omvatte zowel intervisiesessies als individuele bezoeken en focusgesprekken, waarbij verschillende acties elkaar aanvulden en voedden. De bevindingen uit het onderzoek zijn vertaald naar een praktisch instrument voor organisaties en stakeholders, inclusief een stappenplan, QuickScan en een draaiboek voor workshops. Belangrijke aanbevelingen omvatten het bevorderen van veerkrachtige samenwerkingen en het effectief betrekken van kinderen en jongeren bij het aanbod en de evaluatie ervan.  Je vindt de publicatie hier.

Week 25Praktijk, beleid en onderzoek in dialoog over valorisatie van onderzoek met kinderen en jongeren

Deze publicatie brengt verschillende inzichten, kansen, uitdagingen en vragen bijeen over valorisatie van onderzoek met kinderen en jongeren. Het doel is om aan te zetten tot reflectie en vooral samen op zoek te blijven gaan naar manieren om impact te creëren voor kinderen en jongeren vanuit diverse kennisvormen. De publicatie moedigt elke onderzoeker, praktijkwerker en beleidsmaker in Vlaanderen aan om stil te staan bij volgende vragen: (1) Wat betekent valorisatie in jouw dagelijkse werkcontext? (2) Welke rol geef jij aan kinderen en jongeren? (3) Hoe zorg je mee voor een maximale doorwerking van onderzoek? Je vindt de publicatie hier.

Week 24De kracht van samenwerking in eerlijke voedselketens

Wil men in de toekomst veerkrachtige landbouwbedrijven die gezonde voeding met een minimale belasting van het milieu produceren, dan is er een grondige herziening van ons huidig landbouw- en voedselsysteem nodig. Agro-ecologische landbouw geeft richting aan hoe we deze transitie kunnen aangaan. Agro-ecologie is een holistische benadering van landbouw- en voedselproductie, die niet alleen kijkt naar ecologische duurzaamheid, maar ook naar sociale rechtvaardigheid, economische veerkracht en de ondersteuning van lokale gemeenschappen. Je vindt de publicatie hier.

Week 23Activering van leefloongerechtigden: noden, aanpak en lokale samenwerking

Het onderzoek bracht inzicht in de complexe problematieken van leefloongerechtigden en de noden bij de begeleiding naar werk die eraan verbonden zijn. De groep van leefloongerechtigden blijkt zeer divers en heeft nood aan een geïntegreerd, intensief en laagdrempelig traject op maat, aangepast aan hun individuele noden. OCMW's kunnen hieraan tegemoet te komen door een brede visie aan te houden op activering, een groot aanbod aan tewerkstellingsprojecten en -activiteiten in de omgeving ter beschikking te hebben, en het gehele aanbod aan tewerkstellingsmaatregelen en -projecten optimaal te gebruiken. Daarnaast toont het onderzoek ook aan dat een versterkte samenwerking cruciaal is en dat er nog potentieel is om sterker geïntegreerd te werken.  Je vindt hier het integrale rapport en hier een samenvatting.

Week 22Studie afval en materialen op festivalcampings

OVAM organiseerde een studie op zoek naar oplossingen voor het afval en de materialen die jaarlijks op heel wat festivalcampings achterblijven. Het rapport zet je op weg voor de zomer van 2024. Het bevat praktische tips en oplossingen om te komen tot meer afvalpreventie, hergebruik van materialen, betere sortering, recyclage en een vermindering van afval in het algemeen op jouw festivalcamping. Je vindt het rapport hier.

Week 21

Leeft Vlaanderen binnen de grenzen van onze planeet?                                                                                             Deze studie betreft een verkennende analyse van de verschillende concepten die gedefinieerd zijn voor de planetaire grenzen en mogelijke manieren en rekenmethoden om deze planetaire grenzen te verdelen over verschillende regio's en landen en dus ook voor de bepaling van het Vlaamse aandeel. Naast de informatie die in de literatuur beschikbaar is, werden ook belangrijke inzichten verkregen door de manier van aanpak in andere Europese landen te analyseren. Door toepassing van deze principes voor Vlaanderen (waar mogelijk) laat deze opdracht toe om inzicht te krijgen in de meest relevante aanpak voor Vlaanderen en werden aanbevelingen geformuleerd voor een meer uitgebreide en gedetailleerde analyse in de toekomst. Je vindt het rapport hier.

Week 20Nederland 2040: een toekomstbeeld

Of het nu gaat om woningbouw, arbeidsmarkt, klimaat, stikstof, migratie of sociale zekerheid: vele grote vragen hebben nu allemaal onze aandacht nodig. Nederland snakt naar een nieuw verhaal waarmee deze grote vragen in samenhang kunnen beantwoord worden. Het gebrek aan een gezamenlijk toekomstbeeld is één van de redenen waarom noodzakelijk en daadkrachtig beleid nu voortdurend wordt vooruitgeschoven. Nederlands gemeenten voelden zich als eerste overheid (mede)verantwoordelijk voor de concrete gedachtevorming over de toekomst van Nederland. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft daarom samen met De Argumentenfabriek het initiatief genomen hen bij elkaar te brengen en Nederland te voorzien van een inspirerend toekomstbeeld. Rond dat toekomstbeeld voor Nederland werd een hele website opgebouwd die inzicht geeft in wat de finaliteit is, hoe men tewerk ging, wie betrokken was.  Ook de uitkomsten van het denken rond een toekomstbeeld voor Nederland 2040 zijn op de website beschikbaar. Je vindt de website hier.

Week 19 Klimaatbestendig bouwen en ontwikkelen

Verouderde gebouwen en woningen en een sterk verharde stedelijke omgeving maken dat Vlaanderen niet goed bestand is tegen de huidige en verwachte klimaateffecten. Een grote ommezwaai naar een klimaatbestendige ruimte is dan ook nodig. Hoe kan je met het bestaande beleidsinstrumentarium klimaatbestendig bouwen en ontwikkelen in de praktijk?  Je vindt de publicatie hier.

Week 18Bepaling van de persoonlijke geluidsblootstelling gedurende de nacht, koppeling met gezondheidseffecten, slaapverstoring en appreciatie van geluid

In onze leefomgeving worden we constant blootgesteld aan geluid, zowel overdag als 's nachts. Nachtelijk geluid kan de nachtrust verstoren, en bijgevolg een negatieve invloed hebben op de gezondheid. Binnen deze studie werd een protocol ontwikkeld voor het simultaan meten van de nachtelijke geluidsblootstelling (zowel binnen als buiten) en de biologische respons hierop. Dit protocol biedt een innovatieve meetmethode aan om inzicht te krijgen in de impact van blootstelling aan omgevingsgeluid.  Je vindt het rapport hier.

Week 17Handvatten voor een praatmethode voor gevluchte kinderen

Voor kinderen die naar Nederland zijn gevlucht, kan het moeilijk zijn om te praten over wat zij hebben meegemaakt. Praten is belangrijk om trauma te voorkomen of op tijd te signaleren. KIS formuleerde daarom handvatten om een praatmethode voor gevluchte kinderen te ontwikkelen. Je vindt de publicatie hier.

Week 16Zicht op groen Technische beschrijving

De studie verbetert een bestaande methode om via GIS-analyse van bestaande geodata (groenkaarten en hoogtemodellen) voor een gebiedsdekkende 'zicht op groen – index' te maken voor Vlaanderen. De resulterende kaart toont voor elke 5x5m in Vlaanderen op schaal van 0 tot 1 hoeveel groen er zichtbaar is de omgeving van een observator op die locatie (0: geen groen zichtbaar, bv vanop een ommuurde binnenkoer, 1: alleen groen zichtbaar, bv in een bos, park of natuurgebied) Op basis van deze kaart kunnen afgeleide kaarten gemaakt worden door bijvoorbeeld aan elk gebouw of wegsegment een score toekent. Hiermee kan het huidige zicht op groen vanuit het gebouw (woning, school, werklocatie, zorgvoorziening,… ) of in de buurt geobjectiveerd worden. Je vindt het rapport hier.

Week 15 IONA-onderzoek toont aan dat activering en kinderopvang hand in hand gaan

Het Departement Werk en Sociale Economie publiceerde onlangs het onderzoeksrapport van een VIONA-studie naar de activering van leefloongerechtigden. Uit het onderzoek blijkt dat activering van deze groep en kinderopvang hand in hand gaan.  Bijna de helft van de ondervraagde trajectbegeleiders tikte aan dat leefloongerechtigden geen traject naar tewerkstelling kunnen opstarten door het ontbreken van kinderopvang. Het ontbreken van kinderopvang staat daarmee op nummer twee van drempels naar activering waarmee de doelgroep wordt geconfronteerd. De bevraagde trajectbegeleiders geven verder ook aan dat deze drempel vaak moeilijk weg te werken is, iets wat waarschijnlijk verklaard wordt door regionale tekorten en wachtlijsten in het kinderopvangaanbod.  Je vindt hier het eindrapport en hier een samenvatting.

Week 14Ambulante activiteiten. Een leidraad voor lokale besturen

De wetgeving op de ambulante handel (markten, ...) is sinds de zesde staatshervorming een bevoegdheid van het Vlaamse Gewest. In 2017 werd de wetgeving beter afgestemd op de evoluerende socio-economische realiteit en op een modern beheer van ambulante activiteiten. Meer autonomie voor gemeenten, deregulering en administratieve vereenvoudiging zijn de rode draad doorheen de wetswijziging. De brochure die je hier vindt, geeft duiding bij de vernieuwde Vlaamse wetgeving.

Week 13Informele schulden: een tweezijdige medaille

Informele schulden (leningen bij vrienden, kennissen en/of familie) vormen een groeiend probleem onder zowel Nederlandse moslims als mensen met andere achtergronden. KIS deed onderzoek naar de wereld van informele schulden: wat zijn ervaringen van zowel hulpbehoevenden als hulpaanbieders, om welke redenen gaan mensen deze schulden aan, en wat zijn de gevolgen?  Je vindt de publicatie hier.

Week 12Moderniseren van de Vlaamse groennormen

KU Leuven heeft in opdracht van Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) een rapport opgesteld met een voorstel hoe de Vlaamse groennormen, die dateren van 1993, gemoderniseerd kunnen worden. Het rapport stelt dat de regel '3 bomen zichtbaar per woning, 30 procent groen per wijk en 300 meter afstand tot publiek groen die een minimale oppervlakte heeft van een halve tot één hectare', een goede Vlaamse moderne groennorm zou zijn. De groennormen worden ter verduidelijking niet in regelgeving omgezet, maar geven een richting en indicatie aan beleidsmakers op alle niveaus om Vlaanderen stapsgewijs groener, en bijgevolg ook gezonder te maken volgens het rapport dat je hier vindt.

Week 11Toerisme in kerncijfers editie 2023

In "Toerisme in Kerncijfers" kunt u in één oogopslag de belangrijkste trends en bevindingen over het internationale toerisme en de toerismestromen van, naar en in onze regio bij elkaar vinden. In 2022 kende toeristisch Vlaanderen een stevig herstel ten opzichte van de coronajaren 2020 en 2021. Vlaanderen telt in 2022 33,7 miljoen overnachtingen en 13,7 miljoen aankomsten. In deze publicatie kom je te weten waar deze toeristen logeerden, wanneer ze onze bestemming bezochten, waarom ze naar Vlaanderen komen en wie ze zijn. Op de laatste slides brengen we als uitsmijter een paar cijfers uit het nieuwe Kunststeden-onderzoek.  Je vindt de brochure hier.

Week 10Arbeidsmarktpositie sociale huurders

Het doel van dit rapport is om meer inzicht te verwerven over de relatie tussen sociale huur en tewerkstelling In Vlaanderen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een literatuuroverzicht en statistische analyses voor Vlaanderen op basis van zowel administratieve gegevens als survey-data.  In het eerste deel geven de onderzoekers een overzicht van eerdere empirische studies over de link tussen sociale huisvesting en (kans op) tewerkstelling. Hierna beschrijven ze hoe de groep werklozen en niet-beroepsactieven er in Vlaanderen uit ziet, en wordt een overzicht gegeven van de mogelijke manieren waarop sociale huur de kans op uitstroom naar werk van huurders kan beïnvloeden. Ze kijken daarbij naar financiële mechanismen, maar ook naar mechanismen die gerelateerd zijn aan de locatie van sociale huisvesting, het sociale netwerk van huurders, competentie-versterking en gezondheidseffecten. Tot slot geven ze in het literatuurluik ook een overzicht van internationale beleidsmaatregelen die de tewerkstellingssituatie van sociale huurders kunnen verbeteren. Je vindt het rapport hier.

Week 9De toekomstige arbeidsmarkt voor onderwijspersoneel in Vlaanderen

In dit rapport wordt een prognose gemaakt van de aanwervingsbehoefte voor het onderwijspersoneel in Vlaanderen tot in 2030. Daarbij wordt rekening gehouden met de leeftijdsstructuur en de uitstroom van het huidige onderwijspersoneel, beleidsmaatregelen en leerlingeneffecten. De resultaten suggereren dat de aanwervingsbehoeften de komende jaren nog hoog zijn, maar op langere termijn is er sprake van een dalende trend. Daar staat tegenover dat het aantal starters in de lerarenopleidingen al jaren daalt, maar sinds de hervorming van de lerarenopleiding in 2019 is er wel sprake van een stabilisatie. Als die trendbreuk zich doorzet, zal de druk op de onderwijsarbeidsmarkt op de lange termijn mogelijk enigszins afnemen.  Je vindt het rapport hier.

Week 8Lokale ambassadeurs. Inspirerende voorbeelden om bewoners en ondernemers bij je werking te betrekken

Bewoners en ondernemers kunnen een belangrijke rol spelen als lokaal ambassadeur. Ze heten bezoekers op een gastvrije, waardevolle en authentieke manier welkom en laten hen écht kennismaken met hun dorp, stad of streek. Dat lokaal ambassadeurschap is iets dat Toerisme Vlaanderen mee wil uitdragen en ondersteunen. In deze brochure delen ze best practices uit binnen- en buitenland. Ze laten zien hoe overheden en andere organisaties concreet invulling geven aan lokaal ambassadeurschap, op heel uiteenlopende manieren. Initiatiefnemers en ambassadeurs vertellen hoe ook jij vanuit jouw organisatie, gemeente, stad, regio of provincie aan de slag kunt, en waar je op moet letten als je een ambassadeurswerking wilt opzetten en onderhouden. Je vindt de brochure hier.

Week 7Leegstand en verwaarlozing van bedrijfsruimten. Een overzicht van de regelgeving

Conform het decreet van 19 april 1995 houdende maatregelen ter bestrijding en voorkoming van leegstand en verwaarlozing van bedrijfsruimten en de Vlaamse Codex Fiscaliteit van 13 december 2013 is er een heffing voor leegstaande en/of verwaarloosde bedrijfsruimten en zijn er subsidies voor projecten die leegstaande en/of verwaarloosde sites nieuw leven inblazen.  De publicatie legt uit hoe een bedrijfsruimte terechtkomt op de Inventaris, wanneer de heffing is verschuldigd en hoeveel die bedraagt, wat de mogelijkheden zijn tot schrapping en opschorting en het verkrijgen van een subsidie. Je vindt de publicatie hier.

Week 6De financiële situatie van de Vlaamse gemeenten op basis van de jaarrekeningen 2022

De zeer hoge inflatie in 2022 knibbelde serieus aan hun financiële marges. Niettemin stellen de Vlaamse gemeenten het financieel nog behoorlijk goed, zo leren we uit hun jaarrekeningen 2022. Al blijft het pensioenspook om de hoek loeren.  Je vindt hier de publicatie en hier de gegevens per gemeente.

Week 5 De kunst van het verbinden - Een verkennend onderzoek naar doorwerking van praktijkgericht onderzoek

Een belangrijke conclusie is dat doorwerking van onderzoek vaak het product is van een ondernemende houding en daadkrachtig optreden op het juiste moment door de betrokkenen. Het rapport De kunst van het verbinden noemt dit 'kairos', naar de Griekse personificatie van de gelegenheid of het juiste moment. Onderzoekers die willen dat hun resultaten doorwerken in bijvoorbeeld de beroepspraktijk, doen er dus goed aan om open te staan voor onverwachte kansen. Dit geldt niet alleen voor onderzoekers. Ook andere betrokkenen zoals ondernemers kunnen door een alerte houding bijdragen aan de doorwerking, zo maakt het rapport duidelijk.  Je vindt het rapport hier.

Week 4Nep Echt - Verrijk de wereld met augmented reality

Met augmented reality (AR) zijn we een nieuwe omgeving aan het opbouwen. We maken virtuele versies van onze straten, onze meubels en ons uiterlijk en voegen die als virtuele 'lagen' toe aan de werkelijkheid. Kunnen we in deze fysiek-virtuele wereld echt onderscheiden van nep? Welke impact heeft AR op de inrichting van onze publieke ruimtes? En hoe zorgen we dat immersieve technologie onze wereld verrijkt en niet verarmt? Bij AR staat veel op het spel: onze beleving van de werkelijkheid, maar ook de inrichting van de fysieke leefomgeving. Het is de hoogste tijd voor een politiek en een breed publiek debat over dit soort vraagstukken. Om dit debat op te starten, formuleert Nep echt elf ontwerpregels voor maatschappelijk verantwoorde AR. Je vindt het onderzoeksrapport hier.

Week 3Naar minder impact van pesticiden op natuur en mens. Kennisintegratiestudie

Het rapport focust op de impact van gewasbeschermingsmiddelen. Gemakshalve wordt verder de term pesticiden gebruikt. Pesticiden worden gesproeid of gestrooid of als coating rond zaden aangebracht, om de gewasproductie te ondersteunen. Bij onzorgvuldig gebruik kan er ook puntvervuiling optreden. Via lucht, water en levende organismen worden ze verder verspreid, ook in natuurgebieden. Drainage en irrigatie kunnen de verspreiding versnellen. Opname door levende organismen gebeurt via voedsel, water, lucht of de huid. Je vindt het rapport hier.

Week 2Demografische barometer 2023 Brussel

Deze publicatie van het BISA (Brussels instituut voor statistiek en analyse) maakt de balans op van elk element in de evolutie van de Brusselse bevolking in 2022.In 2022 kende het Brussels Gewest een sterke bevolkingstoename. Op 1 januari 2023 telde het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 1.241.175 inwoners. Het is nog nooit zo dicht bevolkt geweest. Toch blijft het geboortecijfer dalen. Hoe kunnen we de bevolkingstoename in de Hoofdstad verklaren? Hoe heeft de Oekraïense crisis de demografie van Brussel beïnvloed? Welke trends tekenen zich af in onze gemeenten? Ontdek de antwoorden op deze vragen in de Demografische Barometer 2023, die je hier vindt.

Week 1             

Korteketenbedrijven in Vlaanderen. Hoe zien ze eruit? Analyse van landbouwcijfers Statbel                                                                                                  Om de 3 à 4 jaar publiceert het Belgische statistiekbureau Statbel gegevens over korteketenactiviteiten in Vlaanderen. De gegevens worden opgevraagd via een grote enquête bij landbouwers over heel België. Het eerste deel van het rapport  brengt het aantal korteketenlandbouwers in Vlaanderen in kaart. Daarbij wordt de aan- of afwezigheid van korteketenactiviteiten gekoppeld aan verschillende kenmerken van een landbouwbedrijf zoals het bedrijfstype, al of niet biologische landbouw, de leeftijd van de bedrijfsleider, het aantal arbeidskrachten, de bedrijfsgrootte en bepaalde verbredende activiteiten. Het tweede deel van het rapport focust op het inkomen dat landbouwers uit korteketenactiviteiten halen. Je vindt het rapport hier.

 
 
2023
Studies gepubliceerd in 2023 vind je hier
 
2022
Studies gepubliceerd in 2022 vind je hier
 
2021
Studies gepubliceerd in 2021 vind je hier

2020
Studies gepubliceerd in 2020 vind je hier

2019
Studies gepubliceerd in 2019 vind je hier

2018
Studies gepubliceerd in 2018 vind je hier

2017
Studies gepubliceerd in 2017 vind je hier

2016
Studies gepubliceerd in 2016 vind je hier