Vorig jaar hebben we de belangrijke programma's Klimaat en Digitale transitie in gang gezet. Het jaarplan van 2024 bouwt voort op de contouren die zich aftekenden voor deze programma's. Zo zetten we in op de governance van het beleidsdomein klimaat in stedelijke organisaties, op het langetermijn renovatiebeleid van privaat en publiek patrimonium en op financieringsvraagstukken. Wat de digitale transitie betreft vervullen we een brugfunctie door flankerend aan het eigen speerpuntenprogramma en het programma Smart Flanders in het overleg met andere partners in het Vlaamse Smart City- en digitaliseringslandschap de stem binnen te brengen van de 13 centrumsteden en de Vlaamse Gemeenschapscommissie in Brussel. Sinds onze Denkdag in 2022 is dit landschap ingrijpend gewijzigd. Initiatieven als Gemeente zonder Gemeentehuis, VLAIO City of Things en ook het speerpuntenprogramma hebben de digitale transitie in de centrumsteden in beweging gezet. Tegelijk worden we geconfronteerd met de opmars van Artificiële Intelligentie, die ook een plaats krijgt in digitale dienstverlening. Het is daarom nodig de conclusies van de Denkdag in 2022 te herijken. We nemen de doelstellingen uit 2022 grondig onder de loep en hertekenen, indien nodig, de krijtlijnen voor het programma Digitale transitie.
Ook in de drie andere programma's Omgeving Beleid Management informatie, Smart Cities en Stadsgenoten leggen we een focus op, samenwerking, innovatie en het aanpakken van de hedendaagse stedelijke vraagstukken. Zo wensen we een opleiding rond het meten van impact op te zetten alsook een traject gericht op het verhogen van de datageletterdheid in de stedelijke organisatie. Daarnaast nemen we initiatieven in voorbereiding van de volgende legislatuur zoals een workshop met focus op draaiboeken en blauwdrukken voor de opmaak van het volgende meerjarenplan. 2024 wordt ook het jaar van de lancering van de nieuwe rechtenverkenner. We formaliseren de City Deal Rechtenverkenner 2.0. waarbij steden en OCMW's uit de centrumsteden het engagement nemen tot het invullen en actueel houden van sociale rechten in de Lokale Producten- en DienstenCatalogus (LPDC). We zetten een train-the-trainer module energiedelen in appartementen op en lanceren een rekentool die kan worden gebruikt bij de simulaties van de terugverdienmodellen voor energiedelen voor individuele appartementen. Eind 2023 trapte het Kenniscentrum samen met onderzoekers van Universiteit Antwerpen en UHasselt het lerend netwerk InnoFiNS af en speelt hiermee in op de nood aan nieuwe verdienmodellen die private investeringen kunnen activeren. Door middel van een lerend netwerk willen we kennis opbouwen door informatie, ideeën en adviezen uit te wisselen met experts in ruimtelijke planning, waterbeheer en financieel beheer. Bedoeling van dit netwerk is elkaar te helpen bij het oplossen van problemen en feedback te geven. We proberen daarbij cross-functionele, cross-team en cross-silo samenwerking te stimuleren om zo nieuwe zaken te leren, goede praktijken te delen, belangrijke struikelblokken en uitdagingen te identificeren en aan te pakken.
Een bijzondere vermelding verdient het programma Stadsgenoten, dat na 5 jaar tot een inspirerend einde kwam. Hoewel het programma formeel afloopt, blijven we ons inzetten om het thema diversiteit aanwezig te houden binnen het Kenniscentrum. Diversiteit is immers niet alleen een basiskenmerk van het huidige Vlaanderen en haar steden, maar zal ook de kwaliteit van ons samenleven en wijkleven in de toekomst bepalen.
In het licht van de huidige stedelijke uitdagingen, zoals beschreven in ons Verkiezingsmemorandum 2025-2030, is het essentieel dat we onze inspanningen bundelen en innovatieve wegen inslaan. De afgelopen jaren hebben ons geleerd dat de wereld om ons heen voortdurend in beweging is en dat steden, als motoren van verandering, een sleutelrol spelen in het vormgeven van de toekomst. Het memorandum heeft ook de waarde van samenwerking en de noodzaak van een sterk Vlaams stedelijk beleid benadrukt. Als Kenniscentrum zijn we toegewijd aan het faciliteren van deze samenwerking en het creëren van een omgeving waarin steden, de Vlaamse overheid en andere partners elkaar vinden en samenwerken. Veel leesplezier met ons jaarplan 2024 dat je hier vindt.