Hoe doe je aan gebiedsregie met een complexe saneringsproblematiek waar de overheid geen grondeigendom heeft? Hoe kan je productiviteit en wonen effectief verweven in een kwaliteitsvol stadsproject? Hoe neem je de financiële haalbaarheid van een project vanaf het begin mee?
Complexe projecten vragen om een specifieke aanpak. Lageweg in de rand van Antwerpen is exemplarisch voor vele gebieden in Vlaamse steden door historisch verontreinigde gronden, een gemengd gebruik, een grote leegstand en een hybride typologie. Om typische struikelmomenten te ontlopen en de doelstelling van een innovatieve transitie van de ruimte te bereiken, werd door de stad Antwerpen in samenwerking met 51N4E, Connect & Transform en Rebel group een nieuw type projectaanpak ontwikkeld. Het Kenniscentrum Vlaamse Steden en OVAM begeleiden dit traject.
De stad Antwerpen, OVAM en Kenniscentrum Vlaamse Steden nodigen u uit op de voorstelling van de eerste resultaten van die nieuwe projectaanpak. Die nieuwe projectaanpak typeert zich door een continue parallelle schakeling van dimensies als financiering, activering, coalitievorming, heroriëntering, sanering, ruimtelijke modellen, enz… Door de dimensies parallel aan te pakken kunnen struikelmomenten met de verschillende eigenaars en de buurt vermeden worden, waardoor een innovatieve transitie van de ruimte efficiënter gerealiseerd kan worden. Er wordt dieper ingegaan op de instrumenten waarmee de verschillende doelstellingen zoals financiële mechanismes voor meerwaarde creatie, de sanering van historisch verontreinigende gronden in een perceelsoverschrijdende aanpak, bodem als potentie in een herontwikkelingsproject, verdichten en vernieuwen van werkgelegenheid en intelligentieopbouw bij een co-creatieve aanpak bereikt worden. Hou alvast vrijdag 11 december van 10 tot 14 uur vrij. Ben je geïnteresseerd en wil je graag de definitieve uitnodiging ontvangen, stuur dan een mail naar linda.boudry@kcvs.be.