Help de impact van coronamaatregelen in te schatten

20-3-2020

Wetenschappers van Universiteit Antwerpen roepen de hulp in van de bevolking om de impact van de opgestelde coronarichtlijnen snel te kunnen inschatten.

De werkelijke impact van de maatregelen van de overheid op de verspreiding van het virus zal door de incubatietijd van COVID-19 pas over tien tot veertien dagen zichtbaar worden.  Door grootschalige bevraging van de bevolking willen de wetenschappers kort op de bal spelen en het verloop van de verspreiding beter kunnen inschatten.

Daarvoor wordt de hulp gevraagd van de bevolking. Iedereen kan een korte, online vragenlijst invullen. Daarin wordt onder meer gevraagd naar mogelijke gedragsveranderingen door het virus, er worden een paar medische vragen gesteld en er wordt gepolst naar thuiswerk.
Medische wetenschappers krijgen bij de verwerking van de antwoorden de hulp van sociale wetenschappers van de Universiteit Antwerpen en worden bijgestaan door collega’s van de KU Leuven en Universiteit Hasselt. De enquête wordt vanaf 17 maart wekelijks op dinsdag herhaald.

De eerste enquêteronde op 17 maart leverde 563.796 deelnemers op. De resultaten kan je hier inkijken.  Je kan hier meer lezen over het project of zelf deelnemen aan de enquête.