Bijna 5 miljoen euro Europese steun voor 'Collectie van de Gentenaar'

13-7-2020

‘Collectie van de Gentenaar’, een initiatief van de Stad, Design Museum Gent en Digipolis, werd door de Europese Commissie samen met 10 andere projecten geselecteerd uit 222 voorstellen van verschillende Europese steden.

Na TMAAS en ICCARus is het de derde keer dat de Stad Gent een dergelijke Europese subsidie voor innovatieve projecten binnenhaalt, de stad Gent is vandaag de enige Europese stad die daar in slaagde tot nu toe.

Het project legt samen met de Gentenaars een digitale collectie van het Gentse erfgoed aan om zo te tonen wat Gentenaars verbindt. Na voltooiing krijgt het een permanente stek in de nieuwe vleugel van het Design Museum Gent.

Eerste stap is het digitaliseren van het Gentse culturele erfgoed, waarna alle data op een visuele manier wordt voorgesteld in een 'white space', een fysieke maar ook digitale, hoogtechnologische interactieruimte.

Die white space zal daarna in drie verschillende Gentse wijken postvatten. Gentenaars en Gentse ondernemingen en organisaties krijgen dan de kans om zelf de collectie te verrijken met objecten en verhalen. Buurtwerkers zorgen ook dat iedereen bereikt wordt. De white space krijgt na afloop van het project een permanente plaats in de toekomstige vleugel Ding van Design Museum Gent, als een symbool van wat Gentenaars cultureel nauw aan het hart ligt. Een gemeenschappelijk verhaal dat focust op tolerantie en sociale cohesie.

Je vindt hier meer informatie en hier vind je een korte beschrijving van de 11 geselecteerde projecten