Stad Leuven maakt werk van faire en duurzame ICT

15-9-2020

De stad Leuven ondertekende als eerste Vlaamse stad een engagementsverklaring met Fair ICT Flanders om de komende jaren werk te maken van faire en duurzame ICT.

Zo zal de stad een aantal maatregelen nemen rond het verlengen van de levensduur van hardware. Daarnaast zal ze het energieverbruik van de serverruimte optimaliseren en bekijken of ze in de toekomst fair trade computermuizen kan aankopen.

Fair ICT Flanders - een samenwerking tussen Catapa, Bond Beter Leefmilieu en Ondernemers voor Ondernemers - wil het ICT-aankoop en -verwerkingsbeleid in Vlaanderen verduurzamen.  Op die manier  wil ze de werk- en leefomstandigheden van arbeiders en lokale gemeenschappen in de mijnbouw en de ICT-productiesector in het Zuiden verbeteren. Als grote consumenten van hardware kunnen steden een belangrijke invloed uitoefenen om de productieketens op een structurele wijze te verduurzamen. Fair ICT Flanders spoort bedrijven, lokale overheden en hoger onderwijsinstellingen aan om hierin concrete stappen te zetten.

Wereldwijd werd in 2019 een recordaantal van 53,6 miljoen ton elektronisch afval geproduceerd en voor miljarden  aan goud en andere componenten weggegooid - meestal gedumpt of verbrand.  Actie is dus geboden.

Je vindt hier meer informatie over het initiatief van de stad Leuven, hier meer informatie over Fair ICT Flanders en hier meer informatie over de Global E-waste Monitor 2020.