Dit gebeurt vooral in woningen met een slechte isolatie, donkere daken, veel glas, slechte ventilatiemogelijkheden, geen (natuurlijke) koeling, geen zonwering en in ruimtes op de bovenste etages. Maar ook moderne, goed geïsoleerde gebouwen met veel glas raken de ingevangen warmte niet meer kwijt. De hoge temperatuur in de woningen kan zorgen voor gezondheidsproblemen, slaapproblemen en indirect verminderde arbeidsproductiviteit.
De Handreiking Hitte in Bestaande Woningen 3.0 is het resultaat van een driejarig onderzoek vanuit de onderzoekslijn Klimaatbestendige Stad van het Nationaal Kennis- en innovatieprogramma Water en Klimaat (NKWK-KBS). De handreiking is het vervolg op de handreiking 2.0 uit 2022: de nieuwe versie bevat de meest actuele kennis en stelt de gebruiker meer centraal.
De handreiking biedt een concreet stappenplan om aan de slag te gaan met hitte in stedelijk gebied en richt zich op drie type gebruikers: gemeente ambtenaren in het sociale en fysieke domein en medewerkers van woningbouwcorporaties. De vertaling naar de Vlaamse context laat zich gemakkelijk maken. Per gebruiker zijn gebruikersvragen gedefinieerd die in deze handreiking beantwoord worden.
De handreiking is opgebouwd als een interactieve pdf waarbij de gebruiker aan de hand van de gebruikersvragen door de handleiding wordt geleid. Elke vraag kent een vast format: een korte introductie op de vraag, een stappenplan waarmee de gebruiker zelf aan de slag kan en eventuele achtergrondinformatie.
Je vindt de handreiking hier.