Tweedaagse Londen - The rich, the poor & the planner

2-3-2020

Op 28 en 29 mei organiseert de VRP een tweedaagse studiereis naar Londen.

​Net als iedere Europese grootstad maakte Londen de voorbije eeuw een enorme evolutie door, onder meer door de overgang van een op productie gebaseerde economie naar een diensteneconomie. Erg aantrekkelijk was de stad niet na de Tweede Wereldoorlog: leegstaande fabriekspanden, de groeiende aanwezigheid van de auto in het straatbeeld en grootschalige modernistische ingrepen tastten de stedelijke kwaliteiten van de Britse hoofdstad sterk aan.
Eind jaren ’80 komt daar verandering in. De deregulering van de Londense financiële sector (1986) zorgt voor een ‘big bang’ in de marktactiviteit en bombardeert Londen in één klap tot financiële wereldstad. De aanwezigheid van het grootkapitaal heeft een sterke invloed op vastgoedontwikkelingen en stadsplanning. De ‘stedelijke renaissance’ doet haar intrede met kantoortorens, een rush op de woningmarkt, lofts, koffiebars en een levendige maar sterk gecommercialiseerde publieke ruimte.
Tijdens deze tweedaagse bekijk je Londen niet alleen als financiële hotspot, ladder voor de zakenman, shoppingcentrum en hippe ‘cereal bar’-stad. Maar ook als uitvalsbasis voor nieuwkomers en toevluchtsoord voor verschoppelingen en kunstenaars. Ann Verhetsel en Stijn Oosterlynck (beiden professor aan de Universiteit Antwerpen) tonen jullie, elk vanuit hun eigen vakgebied, een Londen zoals je het misschien nooit eerder bekeek: als een sociaal en ruimtelijk gepolariseerde metropool met vastgoedontwikkelingen die een enorme impact hebben op diverse groepen bewoners.
Je vindt hier het programma, alle praktische informatie en de inschijvingsmodule.  Inschrijvingen sluiten op 20 april.