Monitoring en opvolging van twee pilootprojecten in Vlaanderen en het opstellen van een handboek voor complementaire muntkringen


Onderstaande opdracht is intussen afgerond. Je vindt hier het handboek gemeenschapsmunten.

De onderzoeksvragen van dit onderzoek vind je hieronder. Het bestek vind je hier.

Dit bestek omvat de uitvoering van opdracht 2 in een reeks van 2 afzonderlijke opdrachten waarmee de Vlaamse overheid de hierboven beschreven uitdagingen wil aangaan, met name:
Opdracht 1 - “Ontwikkelen en uittesten van complementaire muntkringen in Vlaanderen”
Deze opdracht omvat twee percelen
Perceel 1 De aanbieders van perceel 1 wordt gevraagd om een nieuwe complementaire muntkring in Vlaanderen op te zetten met een technologisch platform met als doel sociale cohesie te bevorderen.
De aanbieders richten zich naar een specifieke, zelfgekozen doelgroep. Voor de opdracht vormen ze een consortium dat ten minste bestaat uit een gemeenschap waarin de muntkring zal draaien en een technologiepartner. De oproep loopt in twee fases.
Perceel 2 is analoog aan het eerste perceel, maar richt zich naar een bestaande muntkring.

Opdracht 2 - “Monitoring en opvolging van twee pilootprojecten in Vlaanderen en het opstellen van een handboek voor complementaire muntkringen”. Deze opdrachtnemer zal in instaan voor de ontwikkeling van een handboek voor lokale besturen die aan de slag willen met complementaire muntkringen. Hiernaast zorgt de opdrachtnemer voor de methodologie en de praktische uitvoering van projectgedreven metingen, zowel kwantitatief als kwalitatief, naar de social return on investment (S-ROI) oftewel de maatschappelijke meerwaarde van complementaire muntkringen.
Deze tweede opdracht is het voorwerp van dit onderzoek.

Voorwerp van de opdracht
Het voorwerp van deze opdracht omvat het verzamelen van best practices rond complementaire muntkringen in binnen- en buitenland in een handboek voor steden (en andere lokale besturen) en het monitoren en opvolgen van de proefprojecten uit opdracht 1.

De dienstverlener zal instaan voor de ontwikkeling van de theoretische onderbouw en de methodologie én voor het uitvoeren van project- of kringgedreven resultaat/effect/impact- metingen, zowel kwantitatief als kwalitatief, naar de maatschappelijke meerwaarde van de kringen op het vlak van de sociale cohesie (zoals bijvoorbeeld gemeenschapsopbouw/-gevoel, leefbaarheid,…). Deze onderbouw en methodologie zal  gebruikt worden voor de opvolging van de resultaten/effecten/impact van de toegekende projecten in opdracht 1.

De dienstverlener zal alle processen observeren (cfr. opdracht 1) observeren en verwerken in een handboek met best practices rond het opzetten en draaiende houden van een lokale muntkring in Vlaanderen, inclusief de implementatie van een technologisch platform. Ook andere good practices die bijvoorbeeld in de literatuur of in het buitenland geïdentificeerd kunnen worden of reeds draaiende muntkringen, dienen opgenomen te worden. Dit handboek moet een praktische tool zijn voor lokale gemeenschappen die een complementaire muntkring duurzaam wensen uit te bouwen. Na afloop van het project zal dit handboek gedissemineerd worden o.a. via presentatie aan centrumsteden en andere lokale overheden.

De opdrachtnemer rapporteert maandelijks (of zo vaak nodig) over de voortgang. Hiervoor wordt een stuurgroep opgericht waarin zowel de opdrachtnemer als de opdrachtgever zetelen. De stuurgroep staat in voor de kwaliteitsbewaking van de uitvoering van de opdracht. De opdrachtnemer wordt ook geacht gevolg te geven aan vragen van onderzoekers met het oog op de uitrol van complementaire muntkringen in Vlaanderen.

Ten slotte adviseert de dienstverlener de opdrachtgever zodat de focus van de muntkring uit opdracht 1 op de oorspronkelijke sociale doelstellingen gericht blijft, geeft knelpunten aan en suggereert eventueel bijsturingen.

De verwachte output van de opdrachtnemer is:

1) Een handboek voor steden en lokale besturen voor het succesvol opstarten en draaiende houden van lokale muntkringen dat minstens bestaat uit volgende elementen:
    a. Een stappenplan
        i. dat bij elke stap de verschillende opties oplijst en concrete oplossingen biedt. We denken dan oa. aan templates voor lokaal
        ecosysteem, fysieke dragers en technologisch platform, governance, monetair design, financieel plan, bekendmaking,…
        ii. dat bij elke stap verwijst naar de ervaringen en keuzes in de pilootprojecten uit opdracht 1 of andere praktijkvoorbeelden
    b. Inspirerende voorbeelden en good practices uit binnen- en buitenland met verschillende sociale doelstellingen
    c. Overzicht van de technologische oplossingen voor het beheer van muntkringen en dragers


2) Monitoring en rapportering van de projecten (in opdracht 1). Meer concreet:
    a. een theoretisch onderbouwde methodologie voor het uitvoeren van kringgerelateerde impactmetingen
    b. toepassingen van deze meetinstrumenten op de muntkringen uit opdracht 1.
    c. een actieve adviesrol tav. de opdrachtgever betreffende de doeltreffendheid van de muntkringen (opdracht 1) in het behalen van
    de sociale doelstelling
    d. procesbeschrijving van het projectverloop en conclusies van de metingen en evaluatie van het gebruikte instrument.

Timing
Deze opdracht loopt tot uiterlijk april 2014

Uitvoerders
De opdracht is gegund aan Thomas More Hogeschool, Geel, die optreedt als vertegenwoordiger van de feitelijke vereniging (Qoin, Fairfin, Bernard Lietaer en Flora vzw). De totale kosten voor de uitvoering van dit project bedragen: 66.916 euro