november-december 2008
De samenwerking met de partners schiet op. Er is regelmatig overleg. Het idee ontstaat om begin  maart een Week van de Dialoog te organiseren, geïnspireerd op de Dag van Dialoog in Nederland. In Antwerpen zal het ‘De Kaaien op Tafel’ gaan heten.

januari-februari 2009

De partners bereiden onder leiding van het team stedelijk wijkoverleg van de stad Antwerpen De Kaaien op Tafel voor.

Een presentatie over de werkwijze kan je hier bekijken.

Concept

97 tafelgesprekken van 45 à 90 minuten met maximum 12 personen vinden plaats op verschillende locaties in de stad.

      

            

Verenigingen en organisaties worden aangezocht zo ‘n gesprekstafel te organiseren, beperkt tot eigen leden en aanhang (gesloten tafels) of opengesteld voor anderen (open tafels).

Bij een gesloten tafel zorgt de organisator (jeugdvereniging, bewonersgroep, schoolkorps, bedrijf,...) zelf voor ruimte in een huiskamer of clubhuis, en voor koffie, thee en water. Deze werft ook zelf de deelnemers binnen de eigen kring. Het stedelijk wijkoverleg levert een moderator, iemand van de partnerorganisaties of de stad (stedelijk wijkoverleg of jeugddienst).

Bij een open tafel richt het stedelijk wijkoverleg alles in. Het spreidt de tafels over de 9 Antwerpse districten. Wie zin heeft, kan deelnemen. Geïnteresseerden kunnen inschrijven via www.onzekaaien.be of de infolijn 03 22 11 333 voor een tafel naar keuze. Een tiental gesprekken zal op de startdag plaatsvinden op een Flandriaboot, aangemeerd aan de kaaien. (Er was ruimte voor 10 gesprekken, uiteindelijk vonden er 7 gesprekken plaats)

Er wordt geopteerd voor een trechtermethodiek in drie fasen:

1. inleiding (10'): korte introductie van de moderator:

  • Waarvoor dient het masterplan?  Wat ligt al vast, wat niet?
  • Verloop van het tafelgesprek, en wat gebeurt achteraf met de resultaten? 
  • Thema’s ter bespreking: mobiliteit, band met het water, gebruik van de Scheldekaaien, betekenis van de Scheldekaaien, historisch erfgoed.
  • Elke moderator heeft een plan van de Scheldekaaien, waarop de acht deelgebieden te zien zijn (formaat A0)

2. kennismakingsronde (10'):

  • Iedereen stelt zich kort voor en noemt twee of drie thema’s die hij/zij graag wil bespreken.
  • De moderator vinkt de genoemde thema’s aan op zijn verslagblad
  • De moderator legt de thema’s in volgorde van belangrijkheid ter bespreking voor

3. themagesprekken (20 à 30’ per thema):

  • Twee à drie thema ‘s worden besproken aan de hand van stellingen, gevolgd door een korte discussie.
  • Eventueel per thema een korte rondvraag, zodat elke deelnemer de kans krijgt om zijn/haar stelling kenbaar te maken.
  • Per thema vindt de moderator op zijn instructieblad een lokvraagje om het gesprek aan te zwengelen mocht dat niet vanzelf gebeuren (bvb. ‘mobiliteit’: wat zou je denken van een watertaxi?)
  • De gesprekstafel kan per besproken thema twee aanbevelingen doen.
  • De moderator noteert die op het verslagblad. 
februari 2009

Oproep voor deelname aan De Kaaien op Tafel via advertenties, de stedelijke website en de stadskrant De(n)Antwerpenaar (p.6 en p.7): ‘Aftellen naar de dagen van de kaaien’. Eind januari 2009 wordt tijdens ‘De Staat van de stad’ al een flyer verdeeld om deel te nemen aan de Kaaien op tafel en ‘De dagen van de kaaien’.

woensdag 18 februari 2009

Vormingsbijeenkomst voor moderatoren, ter voorbereiding op ‘De Kaaien op Tafel’. In samenwerking met de vertegenwoordigers van Antwerpen aan ’t Woord, Unizo Antwerpen stad en ACW Antwerpen, briefen de projectleiders van AG Stadsplanning Antwerpen en W&Z nv alle moderatoren ter voorbereiding van de Kaaien op tafel . Doel is de gesprekstafels allemaal zo identiek mogelijk te laten verlopen.

zondag 1 tot en met zaterdag 7 maart 2009

De Kaaien op Tafel

Circa 800 deelnemers, 568 voor 71 gesloten tafels en 256 voor 25 open tafels.

Het deelnemersveld is heel verscheiden, gaande van een tafelgesprek bij Blindenzorg Licht & Liefde tot een jongerentafel op het kabinet jeugd en een tafel met nieuwkomers bij het ACW. Er vinden ook enkele ‘vaktafels’ plaats met mensen uit de horeca, natuurgidsen en ondernemers. Eén tafel wordt speciaal ingericht voor etnisch-culturele minderheden. De 96 gesprekstafels dienen in totaal 543 aanbevelingen in.

Elke deelnemer vult tot slot een vragenlijst in met evaluatieve en sociodemografische gegevens. Hij of zij ontvangt een boekwijzer met foto of tekening van de kaaien (referentie naar de brochure ‘Kaaien op Tafel’ die later verdeeld wordt. Ze bevat een synthese van alle tafelgesprekken + een voorstelling van het Kaaienplan).  Je kan hier ook de volledige lijst met de aanbevelingen downloaden.