Het veelbelovende project ‘ParisCulteurs’ voorziet in de creatie van 100 hectare groene ruimtes. Daarvan is een derde gereserveerd voor stadslandbouw. Ondertussen werden al muren, kelders en daken omgetoverd tot alternatieve akkers, lopen experimenten met gewassen tussen kippenrennen en bijenkorven op een verlaten spoorweg, en groeit er hop tegen de muur van de Opéra Bastille. Het dak van de Porte de Versailles moet de kers op de taart worden. Daar oogsten 20 landbouwers vanaf juli dagelijks een ton groenten en fruit.
Agripolis, eigenaar van de boerderij, ontwikkelde een eigen methode van verticale landbouw door gebruik te maken van kweektorens. In die torens worden planten niet in potgrond of in water geteeld, maar gewoon in lucht. De wortels worden regelmatig bespoten met nevel uit een gesloten watersysteem. Deze techniek levert een enorme waterbesparing op, laat toe om zonder gewasbeschermingsmiddelen te telen en reduceert de kans op vervuiling tot een minimum.
De bedoeling is om de inwoners van het zuidwestelijke deel van Parijs te bevoorraden. Het lokale aspect, de groenten en fruit worden binnen een straal van 500 meter van de boerderij verkocht, staat centraal.
Er komt ook een restaurant dat zijn menu zal samenstellen met de seizoensproducten die op het dak groeien. Parijzenaren kunnen bovendien sinds begin juni één van de 140 volkstuintjes reserveren om zelf hun groenten te kweken. Op die manier wil het stadsbestuur de mensen opnieuw dichter bij de oorsprong van hun voedsel brengen, iets wat in een stad niet altijd evident is. En last but not least, een project als ParisCulteurs heeft ook een psychologische impact: het maakt groenten en fruit zichtbaar in de stad. Je vindt hier de website van Agripolis en hier een persbericht over het project zelf.
De website van ParisCulteurs vind je hier en hier een leidraad die helpt bij het inrichten van zones voor stadslandbouw.