Het voetpad voor het gebouw van de Arteveldehogeschool in de Leeuwstraat - een strook van 110m² - wordt aangelegd met Carbstone-klinkers. Die zijn gemaakt met de Carbstone-technologie. Daarbij worden stenen gemaakt, door een restproduct van de staalindustrie (staalslakken) te laten reageren met CO2. Omdat er geen gebruik wordt gemaakt van cement- en betonproducten, heeft deze nieuwe werkwijze een veel lagere impact op het milieu. Met deze nieuwe technologie kan een scala aan producten worden geproduceerd, met dezelfde technische eigenschappen als gebruikelijke betonproducten en een veel lagere belasting van het milieu.
Het voetpad is het resultaat van het project ‘Stapsteen naar een circulaire stad’. Daarin onderzoeken partners VITO, Orbix, UGent, Vlaanderen Circulair en de Stad Gent het gebruik van duurzame materialen in de stadsomgeving, met de bedoeling die ook te gebruiken als bouwmaterialen. Het project leverde inzichten in de technische kant van de ontwikkeling en inzichten in de mogelijke hinderpalen/opportuniteiten voor de introductie van duurzame technologie.
In het publieksrapport dat je hier vindt, lees je meer over het Carbstone-proces, de eigenschappen van de Carbstone-klinkers en de leerlessen van het project.